28review

標題: Brainstorm Audio BSA Super 1 Plus 圈鐵耳機 [打印本頁]

作者: 28mart瘦佬    時間: 2024-4-1 11:28
標題: Brainstorm Audio BSA Super 1 Plus 圈鐵耳機
(, 下載次數: 13)

作者: 28mart瘦佬    時間: 2024-4-1 11:29
Brainstorm Audio BSA Super 1 Plus
- 採用 10mm 鍍鈦PET振膜動圈 + 定制動鐵單元
- 特制鑄金屬耳機殼
- 附送:BSA 兩絞單晶銅鍍銀耳機線 可選 3.5mm 或 4.4mm 平衡插頭

作者: twg    時間: 2024-4-1 14:18
夢寐以求!
作者: 梅建國    時間: 2024-4-1 17:36
剛入手.音色超正! super one plus 比舊版易推,細節部份可能多左粒鐵關係,分析力強過上代,初聽感調音感覺全面,可雜食!
作者: 大耳牛用家    時間: 2024-4-1 19:03

我下午都特登衝去,有師兄買左兩對
作者: 大耳牛用家    時間: 2024-4-1 19:04
好彩都俾我買到,目測現貨⋯⋯⋯  
作者: kityu    時間: 2024-4-1 19:54
暫時用AEX70 或者 Infiter Variety Dot 耳膠 比夾哥套平均 又啜得實耳仔
作者: leungleung1234    時間: 2024-4-1 20:12

點樣係外觀上快速分辨Super 1 同Super 1 Plus呢?答案就係睇出音咀個濾網顏色,super 1 plus個濾網係黑色而super 1就係銀色。

作者: 日日一支公食飯    時間: 2024-4-1 20:19
老鼠尾推到嗎?

作者: kityu    時間: 2024-4-1 20:28
leungleung1234 發表於 2024-4-1 20:12
點樣係外觀上快速分辨Super 1 同Super 1 Plus呢?答案就係睇出耳咀個濾網顏色,super 1 plus個濾網係黑色而s ...

都話我可以幫你雕幾隻字落去

作者: leungleung1234    時間: 2024-4-1 20:47
kityu 發表於 2024-4-1 20:28
都話我可以幫你雕幾隻字落去

要刻我就要刻『型英師靚正』落去
作者: Jpwinson    時間: 2024-4-1 20:51
leungleung1234 發表於 2024-4-1 20:47
要刻我就要刻『型英師靚正』落去

呢對我用MUB1去玩都好正,返工可以再方便啲,勁正
作者: 28mart瘦佬    時間: 2024-4-1 21:02
Jpwinson 發表於 2024-4-1 20:51
呢對我用MUB1去玩都好正,返工可以再方便啲,勁正

今次輕裝出動都掂呀,不過建議師兄換返條粗少少耳機線,出街用 s1 plus 原裝線耳掛位偏軟可能會影響配帶感
作者: Lee    時間: 2024-4-1 21:24
大耳牛用家 發表於 2024-4-1 19:03
我下午都特登衝去,有師兄買左兩對

我買了2對 haha....
作者: Alison    時間: 2024-4-1 21:56
試下demo先!

作者: kityu    時間: 2024-4-1 22:07
28mart瘦佬 發表於 2024-4-1 21:02
今次輕裝出動都掂呀,不過建議師兄換返條粗少少耳機線,出街用 s1 plus 原裝線耳掛位偏軟可能會影響配帶 ...

咁你快啲出條4/8絞原裝升級線先
作者: 28mart瘦佬    時間: 2024-4-1 22:25
kityu 發表於 2024-4-1 22:07
咁你快啲出條4/8絞原裝升級線先

應該唔會喇,我對demo雖然未煲開,不過睇嚟唔難夾線,同埋您地個個都大把靚線啦
作者: 眼鏡Andy    時間: 2024-4-2 11:24
呢對嘢正丫,比起第一代更加雜食,分析力更高。雖然佢唔大食,但係你俾得越多力,佢嘅表現就越好,等我煲返佢100個鐘先。
作者: leungleung1234    時間: 2024-4-2 13:08
我試左夾『閃令令』銀河旗艦線同埋ddhifi 草耳膠都幾好,大家有係手都可以試下。
作者: twg    時間: 2024-4-2 23:33
剛入手, 一定要換耳膠, 能夠出到好多第一代出唔到的聲,個人覺得係super系列中最好聲!
作者: tomatofung    時間: 2024-4-3 10:29
twg 發表於 2024-4-2 23:33
剛入手, 一定要換耳膠, 能夠出到好多第一代出唔到的聲,個人覺得係super系列中最好聲! ...

我大部分耳機都係用 Hyper P 原裝中碼耳膠, 用黎用去都係得呢隻最合耳形, 無論係 super 1, super 2, super 2 live, super 6, hyper p 都係

線就仲試緊, 暫時用緊不2
作者: 後巷街坊    時間: 2024-4-3 18:19

小弟用小手工合成耳膠

原料, 不要的耳膠, 內管不要太粗的, 也不要有內卡槽的(通常平價的一體耳膠;內管就是一條直管)

(, 下載次數: 0)

反轉, 再對耳膠行宮刑: 把內管切下.
正所謂欲練神膠, 必先自宮....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

找來兩種粗管耳膠: 『SPINFIT CP155』 與 『BGVP Y01』

(, 下載次數: 1) (, 下載次數: 1)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

把切下來的內管套入粗管耳膠中
(, 下載次數: 3) (, 下載次數: 3)

成品
(, 下載次數: 2)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
用在SUPER1 plus 上, 不易甩, 個人比較喜歡尖頭長形的CP155, 可以深插耳道, 柔軟舒適.  而Y01的聲音比較明亮, 也能深插耳道. 兩者都有足夠的承托力應對比較重的SUPER1 PLUS. 就算用幼的線也沒有問題.
(, 下載次數: 0)

作者: Jpwinson    時間: 2024-4-3 19:16
後巷街坊 發表於 2024-4-3 18:19
小弟用小手工合成耳膠

原料, 不要的耳膠, 內管不要太粗的, 也不要有內卡槽的(通常平價的一體耳膠;內管就是 ...

師兄 Good idea 喎
作者: simonyan    時間: 2024-4-3 21:03
https://www.facebook.com/share/p ... b2/?mibextid=oFDknk
作者: Alison    時間: 2024-4-4 12:43
小弟用小手工合成耳膠

原料, 不要的耳膠, 內管不要太粗的, 也不要有內卡槽的(通常平價的一體耳膠;內管就是 ...

多謝分享!

作者: saltyfatboy    時間: 2024-4-4 22:57
小弟用小手工合成耳膠

多謝師兄詳細分享呢

Super 1 plus 個管係略幼少少, 平時用開個粒都鬆, 等拎左耳機試下師兄個方法先

去試聽既師兄都可以試下老細新個款橙膠啱用係Super 1 plus, 聲算夾到
作者: saltyfatboy    時間: 2024-4-4 23:05
終於都試到佢, 細節比上代清晰, 算係偏近代啲既聲, 人聲少前, 係吸引既調音啊
換埋線就高頻再靚啲咁, 好似上面師兄講用不能説2 呢類單晶銅係幾夾呢

聽老細講聽日有第二批貨返啊, 都留左希望有時間出去
作者: twg    時間: 2024-4-5 01:04
今日試埋拆渠蓋, D聲更加通透!
作者: 誰明浪子心    時間: 2024-4-5 11:56
我仲試緊線,暫時不2 同GC1 較為喜歡
作者: 後巷街坊    時間: 2024-4-7 15:40
暫時試過 SUPER1+ 夾BSA 金銀蛇. 相當好聽.
作者: Kaleong1981    時間: 2024-4-7 16:06
好嘢一定要支持,今晚煲煲佢再J下先
作者: Lee    時間: 2024-4-7 20:14
這對super one plus外表很似水記的kato,声音表現我覺得super one plus無論中高及低頻也有更高分折力及更重更深的bass
作者: leungleung1234    時間: 2024-4-7 20:19
後巷街坊 發表於 2024-4-7 15:40
暫時試過 SUPER1+ 夾BSA 金銀蛇. 相當好聽.

剛剛個星期六試過你這個金銀蛇組合,的確係夾得來平靚正既。
作者: Kaleong1981    時間: 2024-4-8 21:59
耳膠方面我試咗隻自己一向用開嘅韓國仔,M碼笠得幾穩…推薦可以一試,幾夾聲嘅….
作者: Kaleong1981    時間: 2024-4-8 22:02
DIVINUS VELVET 耳膠
作者: nijinsky    時間: 2024-4-9 19:27
Kaleong1981 發表於 2024-4-8 22:02

我都用緊呢隻係幾夾聲

歡迎光臨 28review (https://28review.com/) Powered by Discuz! X3.4