搜索

極抵玩的8绞班馬線極短評

Johnnychu 2023-4-21 00:58:25 來自手機 顯示全部樓層 閱讀模式

正想找條銅線作為耳牛線用,見咁既價錢,完全唔駛諗盲入來試玩
以結果為目標,聲音聽感如下:
低頻結實有力,整體聲音出到前後深淺的立體層次感,而能量感及訊息量亦不俗。
高頻以銅線來說有點出奇的多,有少許人工修飾感;
分析力细節量不算太突出,但以這價位帶來說,其實已算是很好,是有交代有突。

後話:感覺28呢類平價的升級線,越出性價比越高,花百多元就可以有這個質素,1年前應該辦唔到。

大神點評14

大耳牛用家 2023-4-21 12:33:56 顯示全部樓層
師兄 連耳牛都用上,真的很抵玩

卡山 2023-4-21 12:48:46 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-4-21 12:33

咁你都要衝條試吓。

Zingy 2023-4-21 13:53:03 顯示全部樓層
其實銅線本身都幾啱做耳牛線,難得有師兄訂造左,分享聽感推介,THANKS

樓主| Johnnychu 2023-4-21 14:02:37 來自手機 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-4-21 12:33

是的,近半年我都改玩大耳筒為主,入耳只係隨意聽就算。
發現有不少耳機線用在耳塞效果不錯,但用在大耳牛卻不好聽,主要是大耳筒所需的訊息量及能量感要求更高,呢條8絞班馬係呢方面,又剛剛好交到貨,係抵玩既。

樓主| Johnnychu 2023-4-21 14:09:44 來自手機 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2023-4-21 13:53
其實銅線本身都幾啱做耳牛線,難得有師兄訂造左,分享聽感推介,THANKS

其實我沒有訂造,只係加左轉插,吹直左耳掛位俾耳牛玩。
因是盲入,打算唔啱俾耳牛用的話,又變番做入耳耳機線俾番入耳用。

Kaleong1981 2023-4-21 14:18:23 來自手機 顯示全部樓層
呢條班馬單晶銅配動圈最好聽同最夾聲

Zingy 2023-4-21 15:39:07 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2023-4-21 14:09
其實我沒有訂造,只係加左轉插,吹直左耳掛位俾耳牛玩。
因是盲入,打算唔啱俾耳牛用的話,又變番做入耳 ...

係喎,無細心睇添,明明2Pit
我自己都係用轉插算,一線兩用,我直頭唔吹直
始終唔係成日聽大耳牛,試聲多

leungleung1234 2023-4-21 21:22:36 顯示全部樓層
斑馬線同時有8绞版同4绞版的,要留意4绞版亦不一定比8绞版差,只是風格上有d 分別,但價錢上4绞版我覺得重抵玩d。

大耳牛用家 2023-4-22 15:04:31 顯示全部樓層
卡山 發表於 2023-4-21 12:48
咁你都要衝條試吓。

師兄,過去我經常用 Ibasso 條 細尾去聽耳牛,深深感受到那份無力感。
So 不想再買線給大耳,反之 想試下IEM 及升級 老鼠尾

leungleung1234 2023-4-22 22:42:28 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-4-22 15:04
師兄,過去我經常用 Ibasso 條 細尾去聽耳牛,深深感受到那份無力感。
So 不想再買線給大耳,反之 想試下 ...

下?!用IBasso聽耳牛???那是誰給你的勇氣?梁靜茹嗎

樓主| Johnnychu 2023-4-23 22:35:15 來自手機 顯示全部樓層
從來大耳牛 配 枱擴才是王道,那是另一個世界的聲音。

大耳牛用家 2023-4-24 10:02:50 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-4-22 22:42
下?!用IBasso聽耳牛???那是誰給你的勇氣?梁靜茹嗎

Leung 兄 你有所不知,從前無比較便無傷害,一直用細尾 聽耳牛都覺得 甚是夠聲,
後來 機緣巧合下試過朋友部 M17,才發現 與電話聽耳牛 真是 差天共地。

大耳牛用家 2023-4-24 10:24:03 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2023-4-23 22:35
從來大耳牛 配 枱擴才是王道,那是另一個世界的聲音。

Johnny兄也說出個重點來,用大機推 的層次感與包圍感  非常豐富
比起 用細尾 只能是有聲出 並非好聲也。
不過M17真的太大部,小弟都物色細小的機 來提升

卡山 2023-5-12 21:47:59 顯示全部樓層

估唔到條8絞斑馬線同呢對耳機咁夾喎。

風格如一

風格如一

評論14
贊0
返回頂部