搜索

想聽串流嗎?就黎講下乾龍盛MUB1!!!

乾龍盛最新推出左部便攜USB/藍牙解碼器(MUB1),咁我覺得部機幾好於是預訂左,好好彩我係第一批發貨所以好快就已經收到機,就等我黎個開箱介紹下部機喇(話時話呢篇好有可能係香港第一篇既開箱文呢)。

簡介

MUB1部機細細部,size同一張地鐵車飛差唔多大。雖然個樣好似一部player,但佢係無得插卡既,佢其實係一條自帶電池既大老鼠尾,要經USB或者藍牙再連手機/PC先用得到。

連接性

插頭方面,分別有3.5單端/4.4平衡輸出,除左一般既Phone Out Mode,佢地重可以當Line Out用,但設置Line Out Mode既方法比較奇怪,我覺得唔睇說明書係唔會知點set。另外重有兩個Type C插頭,一個用來好似一般老鼠尾連接手機,另一個就用來供電用,特別之處係當用外置電時可以set唔charge內置電,咁樣舊內置電就會無咁易死更加耐用。最後佢重有一個光纖/同軸輸出口,可以用來連接車載系統同家庭音響系統,呢個係一般老鼠尾上面比較少見。

電池導航

一般老鼠尾要靠手機比電,咁一來限制左聲音表現,二來部手機d電好容易就會比老鼠尾扯乾。MUB1 本身有內置電,咁就唔駛同手機爭電用,d 電亦可以乾淨d 無咁易受手機既noise影響到。BTW,因為佢有一個獨立Type C 供電口,所以可以係用緊既時候再接外置電源,咁就唔怕用用下部機無電。

NDCS屏蔽技術

你問藍牙連接最大問既係乜,咁就當然係去到人多又或者多干擾既地方(例如地鐵月台)有機會會斷線。MUB1呢部機佢話用左NDCS屏蔽技術,呢個屏蔽技術一般藍牙老鼠尾例如iBasso個d DC系列係無既,聲稱就算去到多干擾既地方都無咁易斷線。(呢個我要用多幾日先知work 唔work)

便攜性

以下係出街聽歌要帶既組合

A. 手機 + 一般DAP + 有線耳機
B. 手機 + MUB1 + 有線耳機
C. 手機 + 傳統老鼠尾 + 有線耳機
D. 手機 + 藍牙TWS耳機

咁我覺得最好聲就一定係A (但最重),最方便就係D (最輕但聲最衰),拿個平衡點的話其實B (唔太重又幾好聲)都係一個好選擇。

聲音

初聽USB同藍牙分別唔算好大,走耐聽非高分析取向,詳細聽感或者等我聽多幾日再分享喇。(不過唔知大家有無興趣想知聽感就真)

聽感分享 (1/7/2023) - https://28review.com/forum.php?mod=viewthread&tid=121&page=1#pid2441

大神點評36

Zingy 2023-6-28 10:15:38 顯示全部樓層
多謝師兄分享,乾龍盛向來慢工出細貨
有機會呢部真係要試試

大耳牛用家 2023-6-28 11:43:40 顯示全部樓層
樓主兄,睇完你介紹,都想衝返部。不知這部機 之推力 比較一般老鼠尾 如何尼?

特級無人SO 2023-6-28 13:02:56 顯示全部樓層
是行貨嗎??

Johnnychu 2023-6-28 13:26:34 來自手機 顯示全部樓層

藍芽耳擴來說好像有點大,現在好多小Dap已有雙向藍芽功能

樓主| leungleung1234 2023-6-28 13:30:09 來自手機 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2023-6-28 10:15
多謝師兄分享,乾龍盛向來慢工出細貨
有機會呢部真係要試試

好啊,下次見到面時你試下

樓主| leungleung1234 2023-6-28 13:33:46 來自手機 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-6-28 11:43
樓主兄,睇完你介紹,都想衝返部。不知這部機 之推力 比較一般老鼠尾 如何尼?  ...

Ibasso dc06 推力係320mW@32 ohm,qls mub1就有1100mW@32ohm,推力係dc06 3倍有多。

但其實最重要係睇調音,mub1最難得係唔會有力大聲粗既感覺。

樓主| leungleung1234 2023-6-28 13:36:05 來自手機 顯示全部樓層
特級無人SO 發表於 2023-6-28 13:02
是行貨嗎??

係水貨,反正好既產品好少需要用到保養,同埋我買件野返來係用既,唔黎用來玩換貨既,水行根本無所謂。

樓主| leungleung1234 2023-6-28 13:42:56 來自手機 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2023-6-28 13:26
藍芽耳擴來說好像有點大,現在好多小Dap已有雙向藍芽功能

都係既。但如果只計解碼,相同size 既DAP 一般都唔會夠純解碼好,因為dap的電路版要預留位置提供非解碼上的功能。

夏蝦霞 2023-6-28 18:54:49 顯示全部樓層
唔知推唔推到耳牛呢?

樓主| leungleung1234 2023-6-28 22:42:55 顯示全部樓層
夏蝦霞 發表於 2023-6-28 18:54
唔知推唔推到耳牛呢?

試左,係可以既。唔只夠聲,重要推得幾好幾好聽

Jpwinson 2023-6-29 06:53:16 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-6-28 22:42
試左,係可以既。唔只夠聲,重要推得幾好幾好聽

睇嚟就算未試都要有入手嘅心理準備喎

誰明浪子心 2023-6-29 10:17:03 顯示全部樓層
有冇跟埋條 萍果 線??

cdromball 2023-6-29 22:13:35 顯示全部樓層
估唔到係28見到呢部機既開箱文,我貪平D跟代理單結果要7月頭先輪到我拎貨

樓主| leungleung1234 2023-6-29 22:25:10 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2023-6-29 06:53
睇嚟就算未試都要有入手嘅心理準備喎

下次遇到比你試下

樓主| leungleung1234 2023-6-29 22:28:32 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-6-29 10:17
有冇跟埋條 萍果 線??

有,跟機有以下幾款線 / Adapter,想點插都得

1. Type C 去 Type C
2. Lightning 去 Type C
3. USB A 去 Type C
4. Type C 轉 USB A Adapter

樓主| leungleung1234 2023-6-29 22:32:11 顯示全部樓層
cdromball 發表於 2023-6-29 22:13
估唔到係28見到呢部機既開箱文,我貪平D跟代理單結果要7月頭先輪到我拎貨 ...

我貪快所以直接同官方原廠訂,唔經代理駛時等等等

Banned 2023-6-30 23:15:00 顯示全部樓層
為何此品牌會一改風格,今次非採用3.5平衡?
以前何等無知,還認為乾龍盛是 非用3.5平衡不可

樓主| leungleung1234 2023-7-1 00:05:02 顯示全部樓層
聽左幾日,都係時候分享下聽感

藍牙模式聽感

藍牙模式下MUB1聲音溫厚,有住唔錯既聲場,難得既係無一般藍牙咁「數碼聲」,動態好好。調音黎講無佢以前部QA361咁大氣,偏QA390 Mod流行取向多d。推力方面足夠應付一般耳塞,甚至不太難推既耳牛亦可以有好好既效果。

USB模式聽感

Android上面有SRC限制,呢排忙未有時間研究點bypass佢,所以試得唔太真,因此無乜實際聽感比到大家。

28mart瘦佬 2023-7-1 18:08:09 顯示全部樓層
剛剛終於試到,本來對呢件嘢興趣不大,聽過之後就知咩料,今次真係【已聽為實】

評論36
贊2
返回頂部