搜索
返回列表 發新帖

想聽串流嗎?就黎講下乾龍盛MUB1!!!

樓主| leungleung1234 2023-7-2 00:24:00 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2023-7-1 18:08
剛剛終於試到,本來對呢件嘢興趣不大,聽過之後就知咩料,今次真係【已聽為實】 ...

佢個藍牙絕對係出乎想像地好,無辦法想像到咁細部機可以出到咁既聲

cdromball 2023-7-3 14:42:02 顯示全部樓層
今天終於寄到香港,HM20+4絞銀鈀線試聽一小時,第一感覺係比灰菠蘿清爽好多,高音和人聲控制得非常好比到人一種好乾淨既感覺,聲場同灰菠蘿開XSPACE差唔多開,但係唔會有不自然感,低頻下潛和力度略輸灰菠蘿(不論有無開XBASS)
同埋部機都幾輕下,握上手感覺只有灰菠蘿6成重,LOW檔以外有可聞級別的底噪,換歌會有輕微"啪"聲,其他感想等我再聽多陣再補充

樓主| leungleung1234 2023-7-4 23:10:03 顯示全部樓層
cdromball 發表於 2023-7-3 14:42
今天終於寄到香港,HM20+4絞銀鈀線試聽一小時,第一感覺係比灰菠蘿清爽好多,高音和人聲控制得非常好比到人一 ...

我覺得MUB1 夾 Super 2 Live又或者Hyper P都幾好,有時間你可以試試

cdromball 2023-7-5 11:05:52 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-7-4 23:10
我覺得MUB1 夾 Super 2 Live又或者Hyper P都幾好,有時間你可以試試

可惜呢二隻我都無,不過經過我AB測試後,發現MUB1對多單元/平板既表現好於灰菠蘿,線條清晰唔會有雜亂感,而單圈機MUB1反而少了份氣勢同力度感(可能換濾波有改善,我MUB1選NOS,灰菠蘿選GTO),只可以話各有各好,順帶一提回頭望眼淘寶二邊已經係一個價位既大尾巴,而我當時係4500HKD原價買仲無送皮套lol

樓主| leungleung1234 2023-7-5 11:27:29 顯示全部樓層
cdromball 發表於 2023-7-5 11:05
可惜呢二隻我都無,不過經過我AB測試後,發現MUB1對多單元/平板既表現好於灰菠蘿,線條清晰唔會有雜亂感,而 ...

其實我有暗示過夾平板好聽d,你睇番呢個post我所有出既圖都係夾咁唔同款既平板單元耳機/耳牛。

leungleung1234 發表於 2023-7-2 00:24
佢個藍牙絕對係出乎想像地好,無辦法想像到咁細部機可以出到咁既聲
...

佢個藍牙可以比到 有膽機味的感受嗎?

樓主| leungleung1234 2023-7-6 13:32:42 來自手機 顯示全部樓層
特級無人SO 發表於 2023-7-6 10:14

你可以先將MUB1 set做Line Out模式,然後再Line Out去小林Portable膽擴(KAEI TAP2),咁就可以藍牙得來又有膽味-_-"

特級無人SO 發表於 2023-7-6 10:14

特級兄,小弟很想知,有沒有藍牙無線耳機,
會有膽機味啊??

Banned 2023-7-7 12:37:34 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-7-7 00:11
特級兄,小弟很想知,有沒有藍牙無線耳機,
會有膽機味啊??

見過有人分享,指Y 記的真無線,有膽味。
你可以去試吓

夏蝦霞 2023-7-7 19:34:49 顯示全部樓層
Banned 發表於 2023-7-7 12:37
你可以去試吓

邊個搵我?

特級無人SO 2023-7-11 12:08:20 顯示全部樓層
Banned 發表於 2023-7-7 12:37
你可以去試吓

前日我試了,
0730.約了1位朋友.食了兩份早餐.聽了兩對Y記藍牙耳機.
每對聽3首歌.傾左3個半鐘,都認為Y記藍牙有麥記味.無膽味.

最後朋友仔開個淘寶.搵左4間店舖.¥2840入返部乾龍盛

saltyfatboy 2023-7-21 22:03:04 顯示全部樓層
又估唔到乾龍盛會玩藍芽機呢, 以為會有361 後繼, 但啲功能性真係強
希望有機會試到師兄們個部

樓主| leungleung1234 2023-7-27 20:36:54 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2023-7-21 22:03
又估唔到乾龍盛會玩藍芽機呢, 以為會有361 後繼, 但啲功能性真係強
希望有機會試到師兄們個部  ...

有機會遇到就比你試下

tomatofung 2023-8-16 18:59:19 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-7-2 00:24
...

好認同, 前排聽完瘦佬講入左手
個聲真係比想像中好, 又夠黑
最驚喜係個空間感, 好立體

樓主| leungleung1234 2023-8-17 09:37:45 來自手機 顯示全部樓層
tomatofung 發表於 2023-8-16 18:59
好認同, 前排聽完瘦佬講入左手
個聲真係比想像中好, 又夠黑
最驚喜係個空間感, 好立體 ...

如果你屋企有線性電源,可以試下用線性電源供電比MUB1,咁樣會更加好聽。

tomatofung 2023-8-18 12:18:52 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-8-17 09:37
如果你屋企有線性電源,可以試下用線性電源供電比MUB1,咁樣會更加好聽。 ...

屋企冇, 不過藍牙都出到呢個聲係有驚喜
就算只係用 iphone 藍牙出, 個聲都好喜出望外
絕對係方便之算
本身都考慮緊 BTR7, 試左呢部之後就唔洗諗

誰明浪子心 2023-8-23 20:58:52 顯示全部樓層
我都搵瘦老闆 訂咗部!等貨中

評論36
贊2
返回頂部