搜索

BSA新22AWG 單晶銅(2023版)簡單分享

剛剛BSA出左新版22AWG (2023版),我試過覺得幾好,入左手聽左幾日,而家就黎過簡單分享喇。

咁呢條線就係純銅線,係呢個差唔多所有線材都加合金去調音既年代實屬少見。但話雖如此,佢絕對唔比合金線差,低頻不但打得深而且充滿彈性,中頻人聲密度亦比舊版好,而高頻亦有足夠既延伸。呢排聽得多合金線,聽番呢條新22AWG純銅線,簡簡單單唔花巧下又真係幾唔錯。

最後想特別一提呢條線非常之夾BSA Hyper P,如果大家之前有入手Hyper P,就一定要試試夾下呢條線,應該會有好好既效果。

大神點評9

cdromball 2023-8-22 12:04:46 顯示全部樓層
同隱藏線或不能說2比較既話,人聲同聲場如何? 想搞一條壓高頻既銅線,隱藏線個聲底ok不過聲場太大密度平平感覺搭唔到大部份單圈,唔知新22AWG表現如何

樓主| leungleung1234 2023-8-22 13:16:07 來自手機 顯示全部樓層
cdromball 發表於 2023-8-22 12:04
同隱藏線或不能說2比較既話,人聲同聲場如何? 想搞一條壓高頻既銅線,隱藏線個聲底ok不過聲場太大密度平平感 ...

同不2比較的話,新22AWG聲場細少少,但人聲個銅味出d,密度亦較高。

隱藏線我無入手,所以比較唔到,就等下有無其他有入手既師兄可以補充一下。

大耳牛用家 2023-8-22 17:53:30 顯示全部樓層
我喜歡這線的線身十分柔軟,夾live 都無負擔

樓主| leungleung1234 2023-8-23 00:16:26 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-8-22 17:53
我喜歡這線的線身十分柔軟,夾live 都無負擔

無錯,線身都幾軟下

saltyfatboy 2023-8-23 14:21:24 顯示全部樓層
上次去都有師兄試緊, 最後快試左一陣, 感覺個低頻比舊22AWG實淨啲, 同整體個聲都唔會粗, 分析力應該好過白怪啲, 靚銅線個包圍感係正, 下次再試真啲先

樓主| leungleung1234 2023-8-24 00:05:45 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2023-8-23 14:21
上次去都有師兄試緊, 最後快試左一陣, 感覺個低頻比舊22AWG實淨啲, 同整體個聲都唔會粗, 分析力應該好過白 ...

我個聽感同你好似,同埋我覺得呢條線d銅味好出下

saltyfatboy 2023-8-24 14:47:25 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-8-24 00:05
我個聽感同你好似,同埋我覺得呢條線d銅味好出下

對對, 個調音幾好, 偏暖但唔會矇

cice 2023-8-25 03:19:12 顯示全部樓層
換個紫銅頭會有乜感覺呢?
我夾左落去2奶

樓主| leungleung1234 2023-8-26 00:13:08 顯示全部樓層
cice 發表於 2023-8-25 03:19
換個紫銅頭會有乜感覺呢?
我夾左落去2奶

我估換紫銅頭的話人聲會厚番少少掛,因為我用原裝頭無改過用紫銅頭,所以我都係估估下。BTW,我同意夾2 Live都幾好

評論9
贊0
返回頂部