搜索

Hifiman R9 mod

yin1988 2023-10-23 00:15:03 來自手機 顯示全部樓層 閱讀模式
Hifiman 隻R9 聽講雙11有插水價 699人仔
一隻係紫店賣$4980 嘅耳機插到唔使1K應該好多人有興趣
之前都攞過落巷仔亦有D師兄試聽過
對我嚟講高頻偏暗人聲亦都唔夠柔密度唔夠高
諗住煲起同換線會好D
咁斷斷續續煲咗六七十個鐘亦都換咗條線上埋枱機
但高頻暗嘅問題都未解決
終於忍唔住mod咗條機內接線
高頻即卡靚返人聲密度亦都提升咗
成對耳機脫胎換骨
真係咁嘅價錢買咗唔伏
想買耳牛嘅師兄真係可以考慮下

大神點評6

夏蝦霞 2023-10-23 10:55:17 顯示全部樓層
想請教一下,用手機或老鼠尾推到這耳牛嗎?

樓主| yin1988 2023-10-23 12:50:36 來自手機 顯示全部樓層
有聲囉,起碼要加AMP先推得好少少,上枱機會好D

leungleung1234 2023-10-23 22:47:24 顯示全部樓層
你第3張相係mod前定mod後既相黎啊?高頻暗的話會唔會試下去盡d 換純銀線做內接線呢?

大耳牛用家 2023-10-24 11:21:54 顯示全部樓層
Hifi man 唔係無唸過,個價位真的很抵,不知 與AKG 7系/8系,相差遠嗎?

樓主| yin1988 2023-10-24 11:41:23 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-10-23 22:47
你第3張相係mod前定mod後既相黎啊?高頻暗的話會唔會試下去盡d 換純銀線做內接線呢? ...

未mod, mod完唔記得影
我唔用銀線mod係因為驚整薄左個聲底
依家用左大坑渠線基
應該自然好多同人聲好D
煲完拎出黎俾你聽下

樓主| yin1988 2023-10-24 11:52:29 來自手機 顯示全部樓層
大耳牛用家 發表於 2023-10-24 11:21
Hifi man 唔係無唸過,個價位真的很抵,不知 與AKG 7系/8系,相差遠嗎? ...

K7/8 我都無試過
但7系印象中監聽風同隻R9唔同取向
8系我無聽過,但價錢爭太多都唔公平
我依家用sony z7(一代)配索金寶比較
暫時R9 mod完聲相對厚D中頻密度高D
Z7就半開放個聲會寬鬆D
但兩隻野條線唔通用,要遲D搵兩條一樣嘅線比較返先得
不過暫時係唔輸嘅只係各有優點

評論6
贊0
返回頂部