搜索

SGOR VENUS 動圈耳機

SGOR VENUS 動圈耳機
上市時間 10月2023年

大神點評12

樓主| 28mart瘦佬 2023-10-24 22:24:03 顯示全部樓層

saltyfatboy 2023-10-25 01:26:27 顯示全部樓層
唔洗講咁多, 試完即刻課金, 真係多得老細引入咁多高質耳機
落去先試Adonis 既, 呢個係個邊再講下.

Venus 好簡單, 主打人聲, 略前立體感好, 未去到貼臉既感覺, 剛剛好keep 到幼細

個調音減低左中低頻, 所以聽女聲係幾啱

咁遲先出post 係返到去再靜靜地聽下, 夾住四絞班馬個人聲, 揀左好多ACG黎聽, 好正
因為個低頻意外都幾深, 但之前都講中低係撳低左, 所以唔會影響人聲
高頻分析力相當唔錯, 係音場唔算大, 但層次感幾好, 唔會好平面

自己再換左粗管耳膠再少啲低頻
聽開女聲ACG 既師兄們真心推薦落去試下

呢對又係聽到懷疑人生, too good to be true

WhatsApp Image 2023-10-25 at 01.00.34.jpeg

樓主| 28mart瘦佬 2023-10-25 11:03:50 顯示全部樓層
SGOR VENUS 係 今年1舊水價位 左右耳機裡面,
細佬我覺得【暫時】係最好嘅一對
三頻均衡全面,加上中間面板透氣孔令到音色舒服耐聽,
就算原裝雞線直出都有不錯表現.(不過俾多D推力就更好啦)

saltyfatboy 2023-10-25 12:15:08 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2023-10-25 11:03
SGOR VENUS 係 今年1舊水價位 左右耳機裡面,
細佬我覺得【暫時】係最好嘅一對
三頻均衡全面,加上中間面板 ...

絕對同意啊 !! 同竹II 鬥到難分難解
不過兩對取向都幾唔同既

呢對有潛質, 值得換線去提升
煲下穩定啲再換線試下配搭

樓主| 28mart瘦佬 2023-10-25 14:13:05 來自手機 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2023-10-25 12:15
絕對同意啊 !! 同竹II 鬥到難分難解
不過兩對取向都幾唔同既

無錯,竹2都係平價無敵之選,嚟緊CCA 同 KZ 都有兩款平價王推出,近期平價耳機嘅性價比直頭黐咗線咁抵玩!

saltyfatboy 2023-10-25 14:44:22 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2023-10-25 14:13
無錯,竹2都係平價無敵之選,嚟緊CCA 同 KZ 都有兩款平價王推出,近期平價耳機嘅性價比直頭黐咗線咁抵玩 ...

年尾仲有咁多新野玩都係開心仔呢

期待老細出post 介紹啊

Lee 2023-10-27 18:10:56 來自手機 顯示全部樓層
真心感覺好old school,好有以前聽Hifi的現場立体感!這口價$99,真正的QKZ....係kill KZ!!!

大耳牛用家 2023-10-31 10:53:43 顯示全部樓層
今年的風格之中,這對可算是 最大驚喜 吧

Vicvic 2023-11-14 00:20:04 來自手機 顯示全部樓層
呢對圈煲完更好聽,夾不能說1,Z5加個膽擴,人聲密度更高更有質感,個低頻潛得更深

Jpwinson 2023-11-24 15:42:54 來自手機 顯示全部樓層
條新線同SGOR VENUS幾夾,力量型但又夠多細節,好聽

Vicvic 2023-11-25 18:32:14 來自手機 顯示全部樓層
呢條線越聽越好聽

Jpwinson 2023-11-25 23:25:25 來自手機 顯示全部樓層
Vicvic 發表於 2023-11-25 18:32
呢條線越聽越好聽

係呀,依家用佢去聽對水月雨Aria2都好正,不過要多啲力水同應該未開晒聲,黄銅鍍金管令到佢嘅低音純咗無咁實好聽咗,比啲心機再煲多陣先

評論12
贊0
返回頂部