搜索

SGOR ADONIS 圈鐵耳機

SGOR ADONIS 兩單元圈鐵耳機

上市時間 10月2023年

大神點評9

樓主| 28mart瘦佬 2023-10-24 22:31:03 顯示全部樓層

saltyfatboy 2023-10-25 01:32:57 顯示全部樓層
Adonis 算係傳統V 形調音, 高低頻都相當刺激, 低頻算爽快, 唔會有糊既感覺, 聽 Rock, Metal 樂器多既都係個唔錯既選擇, 實機係靚仔

只係對我都係太刺激, 所以揀左人聲突出既Venus

瘋酥快活人 2023-10-25 11:55:36 顯示全部樓層
師兄,兩對耳機外型是大細一樣?
P.S. 我想刺激下,adonis 完全在射程範圍內

leungleung1234 2023-10-25 12:20:17 來自手機 顯示全部樓層
呢對我之前見有師兄夾不能說2個效果都唔錯

saltyfatboy 2023-10-25 12:24:05 顯示全部樓層
瘋酥快活人 發表於 2023-10-25 11:55
師兄,兩對耳機外型是大細一樣?
P.S. 我想刺激下,adonis 完全在射程範圍內 ...

尺寸差不多, 但腔體個造型唔一樣, 算中等大小, 除非耳仔細啲, 唔係都應該戴得舒服

個調音相當討好, 原裝耳膠已經係正常音質, 仲有靚面板加成真係抵玩過KZ, 好癲
師兄可以去巷仔試下呢, 兩對都有開demo, 試啱先買, 其實係兩隻入手都無問題, 各有吸引

Zingy 2023-10-27 18:50:30 顯示全部樓層
同圈果對比, 呢對圈鐵,換線後可以話升左一個級別, 對於食得到靚升級線既耳機,係其中一個我評價係米一對好耳機既條件, 聲音立體感大增, 如果係分析力追求者, 可以考慮, 單圈係另一種模擬味, 比多舊入埋又何妨,未試好去試,有驚喜

樓主| 28mart瘦佬 2023-10-29 17:38:13 來自手機 顯示全部樓層
Adonis 圈鐵 要換線同前端都有d要求,手機玩最好都有條靚少少老鼠尾,因為純手機3.5直出音色有D衝

後巷街坊 2024-1-26 12:03:13 顯示全部樓層
小弟是大特價之後才盲衝的. 心想VENUS這麼好, ADONIS也不差把...

買了來用原裝耳膠一試, 發覺沒有那麼好. 正如師巳說的過刺激了.  

然而細看之下原裝耳膠是管子略短的, 而耳機殼加上導短也不是特別長, 入耳不是很深. 以大碼膠硬撐著. 對耳道較深的人不是那麼理想. 難怪評價比較兩極.
小弟換了比較長身的反膠 (把罪大的長形刻度哥套 反轉). 聲音貼了, 刺激收歛了. 不錯

simonyan 2024-4-4 07:16:57 顯示全部樓層
後巷街坊 發表於 2024-1-26 12:03
小弟是大特價之後才盲衝的. 心想VENUS這麼好, ADONIS也不差把...

呢條係Nicehck黑魂?

評論9
贊0
返回頂部