搜索
返回列表 發新帖

2023最後新線衝刺

樓主| Jpwinson 2024-1-3 11:59:25 來自手機 顯示全部樓層
serena_wong 發表於 2024-1-3 09:48
thx...........
早前條銀鍍鈀我有用緊, 當然高音幾刺激, 但中頻好有被偏鍊住鍊住、壓住嘅感覺, 分析力就 ...

新呢條當然就係所講嘅包圍感,動態同低音都比之前嗰條好好多我哋先入手,不過都係嗰句,試吓先睇吓啱唔啱自己,我買咁多線其實都係用嚟調音用,因為唔同單元夾唔同線都有唔同嘅效果,呢樣最好玩

serena_wong 2024-2-1 10:43:12 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2024-1-3 11:59
新呢條當然就係所講嘅包圍感,動態同低音都比之前嗰條好好多我哋先入手,不過都係嗰句,試吓先睇吓啱唔啱 ...

朋友早前入咗手呢條單晶銀鍍鈀,今日有機會借咗嚟玩夾吓耳機,發覺高頻標得好高吓唔知係咪條線未煲起嘅關係,用咗幾粒鐘左右

音場確實好闊,動態都算大,立體感就有少少保留(有少少偏濛好似有層紗隔咗咁)唔夠通透

serena_wong 2024-2-1 10:45:32 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-12-13 11:20
我都衝刺喇,今年唔會再買嘢呀!
去盡啲再加多罐 生可樂調音。

師兄你單晶銀鍍鈀夾PR3,聽感如何呢?我都有PR3發覺咁配搭出嚟效果好衝,PR3偏中高頻......

serena_wong 2024-2-5 08:45:32 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-12-13 11:20
我都衝刺喇,今年唔會再買嘢呀!
去盡啲再加多罐 生可樂調音。

請問師兄配呢對係咩耳膠嚟嘅呢?

誰明浪子心 2024-2-13 00:24:13 顯示全部樓層
serena_wong 發表於 2024-2-1 10:45
師兄你單晶銀鍍鈀夾PR3,聽感如何呢?我都有PR3發覺咁配搭出嚟效果好衝,PR3偏中高頻...... ...

Wong兄,我夾pr3 分別係4部機聽過,ak sp1000m,飯盒4,金2 都唔覺好衝,反而試過用ru6 鼠尾 聽女聲啲高音位會尖些少。師兄可以試吓換耳膠或用別的dap試吓

誰明浪子心 2024-2-13 00:26:50 顯示全部樓層
serena_wong 發表於 2024-2-5 08:45
請問師兄配呢對係咩耳膠嚟嘅呢?

尼對係瘦佬膠,常用有dd 膠、哥套、TRI號角。

以為瘦佬只得灰膠添,事關本身有用開嫌質地太厚,bass太集中削弱咗中高頻 你內圈藍色呢對膠音色如何呢? DD HiFi 耳膠成日斷貨好難買到.....  發表於 2024-2-13 16:23
以為瘦佬只得灰膠添,事關本身有用開嫌質地太厚,bass太集中削弱咗中高頻 你內圈藍色呢對膠音色如何呢? DD HiFi 耳膠成日斷貨好難買到.....  發表於 2024-2-13 16:19

serena_wong 2024-2-13 16:25:01 來自手機 顯示全部樓層

以為瘦佬只得灰膠添,事關本身有用開嫌質地太厚,bass太集中削弱咗中高頻

你內圈藍色呢好似AET08膠音色如何呢?

DD HiFi 耳膠成日斷貨好難買到.....

serena_wong 2024-2-14 08:24:30 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2024-2-13 00:24
Wong兄,我夾pr3 分別係4部機聽過,ak sp1000m,飯盒4,金2 都唔覺好衝,反而試過用ru6 鼠尾 聽女聲啲高 ...

fd條單晶銀鍍鈀借我聽嘅,唔知係咪未煲起,線條好緊吓......唔知有冇關係

浪子師兄你個條煲起咗嗎?

jozifkwan 2024-2-17 15:53:44 顯示全部樓層
等咗兩個月今日終於入到手了,夾VE極樂EXT一流,對比之前條銀河Galaxy旗艦線,單晶銀鍍鈀空間感更大密度更高而不失動態及立體感,VE極樂EXT嘅兩個中低頻動圈非常蝦線材,試咗無數條品牌旗艦線例如法老、1960、奥創、月光女神甚至限量版線,暫時都係得爬山繩同綿花糖達最平衡而背景夠黑空間感十足,雖然單晶銀鍍鈀背景只係唔夠爬山繩咁黑,但密度卻勝過爬山繩,鑑於單晶銀鍍鈀只係爬山繩六份一嘅價錢,足夠買隻3.5手指輔助

serena_wong 2024-2-20 10:39:44 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2024-2-13 00:24
Wong兄,我夾pr3 分別係4部機聽過,ak sp1000m,飯盒4,金2 都唔覺好衝,反而試過用ru6 鼠尾 聽女聲啲高 ...

試咗用Final Type E耳膠,竟煞有驚喜立體返好多,高頻尖位收返圓D

serena_wong 2024-2-26 09:51:54 顯示全部樓層
serena_wong 發表於 2024-2-1 10:43
朋友早前入咗手呢條單晶銀鍍鈀,今日有機會借咗嚟玩夾吓耳機,發覺高頻標得好高吓唔知係咪條線未煲 ...

對上一次借嚟聽,朋友條線只開聲幾粒鐘,最近煲咗接近50粒鐘,再借嚟聽果然有D變化,整體圓潤返唔少

瘋酥快活人 2024-2-26 11:45:20 顯示全部樓層
serena_wong 發表於 2024-2-26 09:51
對上一次借嚟聽,朋友條線只開聲幾粒鐘,最近煲咗接近50粒鐘,再借嚟聽果然有D變化,整體圓潤返唔少 ...

Ching 有冇夾過其他耳機?

serena_wong 2024-2-26 14:14:18 顯示全部樓層
瘋酥快活人 發表於 2024-2-26 11:45
Ching 有冇夾過其他耳機?

夾過Simgot EA500、QoA Adonis

serena_wong 2024-4-8 08:56:38 顯示全部樓層
再借朋友條線玩,煲咗接近100粒鐘,整體包圍傯增強咗,高頻圓滑返D

評論33
贊0
返回頂部