搜索

TANGZU 唐族 哪吒 動鐵駐極體PTZ 耳機

TANGZU 唐族 NEZHA 哪吒 動鐵駐極體靜電耳機
上市時間 11月2023年

大神點評22

樓主| 28buddy 2023-12-2 17:36:14 顯示全部樓層

Jpwinson 2023-12-2 18:21:36 來自手機 顯示全部樓層
好靚呀,等到貨試吓先

Lee 2023-12-2 18:36:45 來自手機 顯示全部樓層
呢隻唔平,最少要$29xx.

Kaleong1981 2023-12-2 20:11:15 來自手機 顯示全部樓層
呢對好嘢唔使多介紹

標價2千幾,重以為係聲揚一拖二靜電單元,點知原來只係平價耳機常見o既駐極壓電,睇黎呢次唐族唔玩性價比,改走蔗渣材料、燒鵝價錢路線。

不過個樣真係幾靚下,就點都可以黎個外表調音,d聲係點,都未必咁重要。

周申恆 2023-12-2 23:37:03 來自手機 顯示全部樓層
陽光開朗大男孩 發表於 2023-12-2 21:58
標價2千幾,重以為係聲揚一拖二靜電單元,點知原來只係平價耳機常見o既駐極壓電,睇黎呢次唐族唔玩性價比, ...

駐極壓電同聲揚一拖二靜電單元完全兩樣嘢喎

CCM6300 2023-12-2 23:51:36 來自手機 顯示全部樓層
用眼睇規格就唔吸引

周申恆 發表於 2023-12-2 23:37
駐極壓電同聲揚一拖二靜電單元完全兩樣嘢喎

靚女何需內在美,持靚行兇打橫嚟.

leungleung1234 2023-12-3 09:27:14 顯示全部樓層
如果你問我賣2千尾幾既靜電,我第一時間會想起Dunu隻EST112又或者水月雨隻變奏曲。所以如果哪吒定呢個價錢,大家就會期望有番對應既聲先會收貨。

但哪吒只係用駐極壓電,而EST112同變奏曲係用聲揚一拖二靜電單元。雖然兩者係定義上都可以叫做「靜電單元」,但硬件性能上既差距都真係幾大下,要彌補個差距就要有黑科技技術先得。

耳機始終都係以聲論價,一切都係耳聽為實,聽完真係好好聽既話,用乜野單元又其實無乜所謂。

Jpwinson 2023-12-3 09:38:41 來自手機 顯示全部樓層
完全同意,靚聲先至最重要,樣靚算係bonus,真係要試過先知

Kaleong1981 2023-12-3 12:05:10 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-12-3 09:27
如果你問我賣2千尾幾既靜電,我第一時間會想起Dunu隻EST112又或者水月雨隻變奏曲。所以如果哪吒定呢個價錢 ...

起初唐族公佈係1壓電+ 6 BA單元!不過而家代理開賣英文譯名為駐極體靜電單元,以我嘅認知呢粒單元即係SPEAR LABS TRITON 1 入面果粒名為 ACT Magneto-Static 嘅靜磁單元!簡單D講即係駐極體靜電復合動圈,同時具有靜電高頻特性同動圈嘅低頻特性!比起Sonion聲揚高頻靜電一拖二單元絕對易推好多,但高頻靜電味/飄逸感明顯就比唔上!

Kaleong1981 2023-12-3 12:27:02 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-12-3 09:27
如果你問我賣2千尾幾既靜電,我第一時間會想起Dunu隻EST112又或者水月雨隻變奏曲。所以如果哪吒定呢個價錢 ...

不過睇相入面又唔似10mm複合!比較似7.1mm單駐極體靜電單元為多!耳聽為實…好聲岩聽其實用乜單元都無乜所謂吧

Lee 2023-12-3 12:49:58 來自手機 顯示全部樓層

師兄,想請教dunu 及 水月雨兩隻靜电耳機,你個人覺得誰勝誰負,声音風格有甚麼不同,謝謝!

誰明浪子心 2023-12-3 13:53:44 顯示全部樓層
尼對耳機用嘅 駐極靜電圈 係咪又係KZ之前用過嗰類 駐極壓電圈?

leungleung1234 2023-12-3 21:37:05 來自手機 顯示全部樓層
Lee 發表於 2023-12-3 12:49
師兄,想請教dunu 及 水月雨兩隻靜电耳機,你個人覺得誰勝誰負,声音風格有甚麼不同,謝謝! ...

呢兩隻我覺得相同級數,只係調音上分別唔同,我覺得無話邊隻贏邊隻。

leungleung1234 2023-12-3 21:45:50 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-12-3 13:53
尼對耳機用嘅 駐極靜電圈 係咪又係KZ之前用過嗰類 駐極壓電圈?

睇圖的話我覺得似之前bgvp zero用個粒,bgvp zero 當時雖然價錢唔貴(淘寶價大約500幾),但表現唔算特別出色,所以比較少人討論呢隻耳機

leungleung1234 2023-12-4 00:05:56 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-12-3 12:27
不過睇相入面又唔似10mm複合!比較似7.1mm單駐極體靜電單元為多!耳聽為實…好聲岩聽其實用乜單元都無乜 ...

師兄講得好岩,好聲岩聽真係唔駛理係用乜單元。

至於哪吒粒駐極體靜電單元,我都同意你所講似係7.1mm個款多d,如果睇Aliexpress上面個介紹,靜電個part佢話係1 PZT Driver,而PZT Driver之前有d耳機都有用到。是但舉例既話,比較多好評既NiceHCK 隻 NX7 MK4就係用呢種「壓電單元」。

講開又開,隻MK4個配置都唔差,佢係雙動圈 + 4動鐵單元 + 1 PZT 七層壓電陶瓷單元,最難得壓電做得唔錯,價錢亦唔貴,我記得就算行貨都只係賣800蚊左右,論性價比絕對一流,可惜我唔鐘意個面版無入到手。如果當時MK4用哪吒個隻面版,我就一定忍唔到手入番一隻。

Jpwinson 2023-12-4 12:39:23 來自手機 顯示全部樓層
比師兄提醒今日攞返對NX7出嚟聽又幾好聽喎,未有得試就聽住先

arashi88 2023-12-21 23:35:27 來自手機 顯示全部樓層
有冇師兄入咗手?有咩配線推介?

評論22
贊0
返回頂部