搜索

2023最後衝刺A6Pro耳擴

leungleung1234 2023-12-28 00:04:18 顯示全部樓層
眼鏡Andy 發表於 2023-12-27 22:55
見大家衝得咁開心,等我又衝一下先

要留意A6 Pro個線路設計同Aroma A100tb一樣都係無電池保護線路,所以如果玩換電池調音,就一定要揀d有保護版既電池,事關咁樣會安全d。

眼鏡Andy 2023-12-28 10:43:59 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-12-28 00:04
要留意A6 Pro個線路設計同Aroma A100tb一樣都係無電池保護線路,所以如果玩換電池調音,就一定要揀d有保 ...

我知道丫,所以已經特登買左粒有保護板嘅電放落去。不過普遍黎講,要有保板又要夠短俾你放到入機嘅電池選擇真係唔多。我呢粒都要推到盡入面塊板同壓細少少負極塊銅片先入到,差啲都放唔落。

樓主| Jpwinson 2023-12-30 09:40:49 顯示全部樓層
眼鏡Andy 發表於 2023-12-27 22:55
見大家衝得咁開心,等我又衝一下先

我諗呢部A6Pro應該都毒到唔少人,而且換埋運放真係好有HiFi感,真係有排玩,重要基本上你用咩前置去夾佢都比到幾好嘅效果你,依家其本上用佢去推咩耳機都得,當然耳牛都無問題

試左一大輪opamp,最後我都係覺得V5i-D雙運放 加 LME49990MA(49990本身係單運放,所以要用焊好單轉雙運放既版本)呢個組合最好聽,最難得係佢有好好既分析力來又有非常之好既樂感。大家如果有係手可以試下。

DURAN 2024-1-9 10:11:39 來自手機 顯示全部樓層
謝謝師兄星期日分享這部機! 聲底背景非常静

樓主| Jpwinson 2024-1-9 13:54:46 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2024-1-8 21:11
試左一大輪opamp,最後我都係覺得V5i-D雙運放 加 LME49990MA(49990本身係單運放,所以要用焊好單轉雙運放既 ...

我都係呢個組合,超好聽,依家等另外兩粒新嘢到咗就再轉嚟試吓

leungleung1234 2024-1-10 00:06:08 顯示全部樓層
DURAN 發表於 2024-1-9 10:11
謝謝師兄星期日分享這部機! 聲底背景非常静

你個日聽個組合係V5iD + 4624-2既運放組合,相對V5iD + 49990會柔和d同耐聽少少。

haha1234 2024-1-12 11:31:49 來自手機 顯示全部樓層
請問 LME49990MA 單轉雙運放可在那裏買呢?我試過去 Digikey 度無。

leungleung1234 2024-1-12 18:16:40 來自手機 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-1-12 11:31
請問 LME49990MA 單轉雙運放可在那裏買呢?我試過去 Digikey 度無。

應該無可能買到全新正貨,淘寶賣個d 亦可能係高仿版

haha1234 2024-1-12 22:41:43 來自手機 顯示全部樓層
so sad...另外,請問 4624-2 係 opa?ad?

haha1234 2024-1-12 23:01:02 來自手機 顯示全部樓層
我找到 ada4625-2,請問有咩分別?

haha1234 2024-1-12 23:16:02 來自手機 顯示全部樓層
這個和 ada8620 分別大嗎?

leungleung1234 2024-1-13 00:15:34 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-1-12 23:01
我找到 ada4625-2,請問有咩分別?

ADA4625-1係單運放,ADA4625-2係雙運放。A6Pro係用雙運放,所以要用ADA4625-2。

leungleung1234 2024-1-13 00:18:08 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-1-12 23:16
這個和 ada8620 分別大嗎?

其實無話邊款運放一定比另一款運放好,最主要係睇夾唔夾個線路。

A6Pro上面我有試過用OPA2107AP夾ADA8620AR,效果其實都好唔錯下

眼鏡Andy 2024-1-14 23:40:27 來自手機 顯示全部樓層
啱啱就入左手4粒SS3602,效果非常好,大家有興趣都可以試下

樓主| Jpwinson 2024-1-15 09:04:20 來自手機 顯示全部樓層
好彩我都唔執輸,先有兩粒,等埋另外嗰兩粒到就完美喇

醉後沖廁 2024-1-17 11:37:54 顯示全部樓層
睇見呢度咁多師兄玩A6Pro,忍唔住剛剛在淘寶官網訂購了,
等待收貨中

樓主| Jpwinson 2024-1-17 20:47:27 來自手機 顯示全部樓層
醉後沖廁 發表於 2024-1-17 11:37
睇見呢度咁多師兄玩A6Pro,忍唔住剛剛在淘寶官網訂購了,
等待收貨中

恭喜師兄買咗新玩具,試過之後再慢慢買啲運放試吓你就知點解我哋呢排咁多人入手㗎啦

醉後沖廁 2024-1-27 17:13:21 顯示全部樓層
收到貨了,感謝樓上咁多位師兄真係無介紹錯.新手準備換運放

今日試V5i-D夾AD8620BRZ,發現層次感和動態都比49990MA好

評論48
贊0
返回頂部