搜索

你用過BSA升級線都應該分享下

Zingy 2022-9-20 14:43:50 顯示全部樓層 閱讀模式

28Review開新討論區,瘦佬話不如出下文,撐旺個場啦,咁我當然唔會托手踭,諗諗吓不如講吓耳機升級線都好喎。

BSA最出名就係耳機升級線,相信好多師兄都已經體驗過,真係又平又抵玩,我自己都入左唔少,亦從中得到唔少夾線經驗,由最初嘅銅線,單晶銅、無酸銅,跟住純銀,然後石墨烯、合金、甚至近期銀鍍鈀等唔同嘅物料出現,令到手上耳機調音都可以越來越多變化。

我比較鍾意BSA嘅線就有條叫22w嘅粗銅,拖肥,怪獸線初代,另外仲有法國佬,大白蛇,仲有唔少得前排大受歡迎嘅4810,全部都CP值高到懷疑人生,利申番,個人係鍾意高分析力,高清晰度嘅調音結果,對於部分太過厚聲嘅線,我就唔係咁啱,但音色既野各有所好啦。頭先我提過果幾條線,有興趣或者聽感相近嘅師兄,都可以入嚟玩下。講新野當然嚟緊新嗰條旗艦,一定要講下,始終試過條版之後,覺得好多方面相比自己手上既線,都明顯有提升到,主要係三頻好穩定,音場闊同好有立體感,甚至覺得條線都幾百搭,所以BSA呢條旗艦大水喉,我已經訂咗,出文之日相有部分師兄都享受緊,我自己果條就暫時未到手,希望到手之後,再分享個聽感。

開場文我就分享到呢度,唔知你哋又會對過往玩過邊一條瘦佬BSA線,係你哋好有印象或者最鍾意嘅,夾咩耳機最完美,不妨分享吓心得。順便一提,呢度係唔比討論其他牌子線嘅,管理員唔比出文,米話唔提醒。

大神點評33

不羈的瘋 2022-10-1 11:24:43 來自手機 顯示全部樓層
BSA 好多線我都好鐘意,例如4810又或者之前既8絞銅合金,要數到我心目中既number 1,就係佢地個條MK1。

樓主| Zingy 2022-10-1 11:38:09 來自手機 顯示全部樓層
多謝師兄支持,Mk1我都聽過,確係高質線材之選,不過念念不忙,還是大水喉,等緊

arashi88 2022-10-1 11:55:27 來自手機 顯示全部樓層
Mk1 x2

誰明浪子心 2022-10-1 15:08:16 顯示全部樓層
MK1我恆久前試過下,覺得同我幾個月前入手嗰條"不2"有啲似
如果要數我鐘意用嘅線,會揀"隱藏缐",係條高質銅缐。因為每次買到新耳機 都必先配搭一下,睇下可否發揮得到
利申 條大水喉我都訂左,仲未輪到我

Jpwinson 2022-10-1 17:04:33 來自手機 顯示全部樓層
條大水喉就真係一步到位,仲有最近條五元線都愛不釋手,又輕又夠力,但夾鐵可能會衝咗啲,不過我用係NX7 MK4又完全無問題喎,正

樓主| Zingy 2022-10-1 19:07:17 來自手機 顯示全部樓層
不2我有入,我覺得人聲係佢最大特色,用圈比較夾

誰明浪子心 2022-10-1 21:58:00 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2022-10-1 17:04
條大水喉就真係一步到位,仲有最近條五元線都愛不釋手,又輕又夠力,但夾鐵可能會衝咗啲,不過我用係NX7 MK ...

五元線 我今日去入左手啦 等我得閒再試吓夾唔夾 啲平板耳機先

樓主| Zingy 2022-10-1 23:43:31 來自手機 顯示全部樓層
我都忍唔住,今日訂左五元,等運到

誰明浪子心 2022-10-2 13:49:49 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2022-10-1 23:43
我都忍唔住,今日訂左五元,等運到

師兄 你都幾多時 會忍唔住喎。 花多眼亂

kityu 2022-10-2 15:18:54 顯示全部樓層
我鍾意 MK2 同 隱藏缐
另外, 大水喉 7月等到而家都未有

後巷街坊 2022-10-3 21:30:11 顯示全部樓層
小弟用過

4大99 (黑藍橙彩)
單晶銅鍍金
單晶銅合金
單晶銅包網
拖肥
離箱
舊石墨烯 4,8
白怪
金銀銅
金銀蛇
不能說
銀鍍鈀
4絞粗金
5元

卡山 2022-10-3 21:47:04 來自手機 顯示全部樓層
唔計價錢:

卡山 2022-10-3 21:49:45 來自手機 顯示全部樓層
Mk1,不能說2,法國佬,隱藏線,卡其包網線,五蚊線

樓主| Zingy 2022-10-3 23:37:03 來自手機 顯示全部樓層
以前未知有瘦佬,升級線都盲入,後來知道28後,入多左好多線,擴濶左玩耳機既樂趣,識到唔少同好,開心

Thomas.W 2022-10-4 15:14:35 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2022-10-3 23:37
以前未知有瘦佬,升級線都盲入,後來知道28後,入多左好多線,擴濶左玩耳機既樂趣,識到唔少同好,開心 ...

以前要捱貴線,交咗啲學費
知道28之後,買多咗線,識多咗,配搭五花八門,夾咗好多平民組合

卡山 2022-10-4 16:30:15 來自手機 顯示全部樓層

出面啲升級線閒閒地都四位數字以上,仲未必有得試聽。喺28度任聽任試,永無黑面,唔覺唔覺都買咗好多升級線同耳機。

樓主| Zingy 2022-10-4 16:43:09 來自手機 顯示全部樓層
忍唔住係正常,有玩開線,再參考其他師兄配耳機結果,再試聽埋,價錢接受到,唔洗忍,買!

wwk 2022-10-6 23:13:59 來自手機 顯示全部樓層
22w X1高性價比,我到而家都仲有用

leungleung1234 2022-10-6 23:26:06 顯示全部樓層
wwk 發表於 2022-10-6 23:13
22w X1高性價比,我到而家都仲有用

呢條的確係正既,所以我都忍唔住mmcx 同 0.78各買一條

評論33
贊0
返回頂部