搜索

2023年入手回顧(耳機篇)

又到年尾,係時候黎個入手小總結,今年入手既耳機唔算多,以下係幾對我覺得最滿意既耳機(排名不分先後)。

1. BSA Super 2 Live

簡介:
Super 2 Live絕對係線材照妖鏡,用黎試線一流,據聞都有唔少耳響業界人士有入手用黎做野用。

我既配搭:
線我就用「4.4mm堅銀線」,耳膠就用ddHifi草膠,配搭偏流行取向多d。

相關討論:
https://28review.com/forum.php?mod=viewthread&tid=97

2. Simphonio 瑞弦 PB10 平板動鐵耳機

簡介:
瑞弦PB10既配置比較少見,人聲亦有自已既獨特性,簡單黎講鐘意既就會覺得佢有種復古人聲既感覺,唔鐘意既就會覺得佢唔夠高清。

我既配搭:
線我就用「4.4mm閃令令銀河線」,耳膠就用ddHifi草膠。走懷舊80、90時代人聲取向。

相關討論:
https://28review.com/forum.php?mod=viewthread&tid=95

3. BSA Hyper P 14.2mm 平板耳機

簡介:
呢隻耳機個特點係煲完會好聽好多,高分析力得來音場又夠闊。

我既配搭:
線我就用「4.4mm新22AWG單晶銅(2023版)」,耳膠就用AET07。調音取向就偏現代流行曲風。

相關討論:
https://28review.com/forum.php?mod=viewthread&tid=94

4. 7Hz SONUS 七赫茲 靈境圈鐵耳機

簡介:
高性價比之選,唔駛點煲就已經好好聽,如果想推朋友入坑,絕對可以考慮買呢隻。

我既配搭:
線我就用「3.5mm六絞五元線」,耳膠就用AET07。整體聲音偏暖同厚,相對百搭一d。

相關討論:
https://28review.com/forum.php?mod=viewthread&tid=142

大神點評43

Kaleong1981 2023-12-22 07:02:29 來自手機 顯示全部樓層
個人最滿意首選一定係super 2 live呢對,無論性價比/音色上都係no.1

tomatofung 2023-12-22 12:19:26 顯示全部樓層
唔知有冇價錢上嘅限制,我最鍾意嘅都係
1. super 6 + 不能賣

Lee 2023-12-22 15:45:56 來自手機 顯示全部樓層
今年BSA 出的耳機,我最喜愛是super 2 live 同,super 6

誰明浪子心 2023-12-22 19:50:11 顯示全部樓層

2023 係特別嘅一年,咁我又回顧一下擁有嘅:

BSA : hyper P  / Super 6 /  Super 2 live
KZ : 玲瓏 / PR3
7赫芝 :靈境
Sgor :Venus
水月雨:竹2 / joker

Alison 2023-12-22 23:44:47 顯示全部樓層

2023只有入手呢兩隻耳機,升級線反而多D!第一次入type-C耳擴咁!!
之前一直玩緊1Pro~

樓主| leungleung1234 2023-12-23 09:59:42 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-12-22 07:02
個人最滿意首選一定係super 2 live呢對,無論性價比/音色上都係no.1

Super 2 Live個種特色係好少見,甚至我有考慮過買多一隻做後備

樓主| leungleung1234 2023-12-23 10:01:34 顯示全部樓層
tomatofung 發表於 2023-12-22 12:19
唔知有冇價錢上嘅限制,我最鍾意嘅都係
1. super 6 + 不能賣

因為我之前買過第2款純6鐵,所以最後無入手Super 6,但耐唔耐係後巷撞到d師兄試聽佢地個Super 6組合,都係優質之選。

樓主| leungleung1234 2023-12-23 10:03:09 顯示全部樓層
Lee 發表於 2023-12-22 15:45
今年BSA 出的耳機,我最喜愛是super 2 live 同,super 6

呢兩對係非常好,但我自己來講就鐘意Hyper P多過Super 6少少

樓主| leungleung1234 2023-12-23 10:04:56 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-12-22 19:50
2023 係特別嘅一年,咁我又回顧一下擁有嘅:

BSA : hyper P  / Super 6 /  Super 2 live

師兄都入左好多貨wor,隻隻都幾唔錯咁,真羨慕

樓主| leungleung1234 2023-12-23 10:06:40 顯示全部樓層
Alison 發表於 2023-12-22 23:44
2023只有入手呢兩隻耳機,升級線反而多D!第一次入type-C耳擴咁!!
之前一直玩緊1Pro~:loveline ...

KZ PR3都係今期大熱,個音場都算闊,簡單配條99蚊單晶銅線效果已經好唔錯。

Lee 2023-12-23 11:07:06 來自手機 顯示全部樓層
2023入手了的耳機

Lee 2023-12-23 11:09:58 來自手機 顯示全部樓層
1.Super 6

Lee 2023-12-23 11:11:03 來自手機 顯示全部樓層
Super 2 live, 7hz zero/zero 2,

Lee 2023-12-23 11:15:59 來自手機 顯示全部樓層
7hz Sonus, shanling Sono, Qkz xHBB, KZ PR2/ZVX/Castor, Sgor Adonis/Venus, 上官婉兒,青石2,TRN MT3/ST5, Bgvp 鱗/鱗pro

眼鏡Andy 2023-12-23 12:10:08 來自手機 顯示全部樓層
今年好大鑊,買下買下唔多覺。遲多幾日得閒少少執個list出嚟嚇下自己先

Namson 2023-12-23 12:30:11 來自手機 顯示全部樓層

KZ DQS,KZ ZVX,KZ x HBB PR2,KZ EDXS,KZ玲瓏,KZ D-Fi,KZ EDXS,KZ Krila,KZ AS24,
KZ Castor,KZ EDX Lite,KZ PR3
CCA FLA,CCA Duo
KB Ear青龍耳機,KB Ear玄武耳機,KB Ear青石耳機,KB Ear風暴耳機
TRN MT4,TRN TA3,TRN ST5,TRN星河耳機
BSA Super 2 Live,Hyper P
CVJ TXS天選耳機,可諾卡
BGVP鱗Pro耳機
Blon X Hbb Z300
水月雨竹2II
Fransun平頭塞
ND DTS 14.2mm平頭動圈
7hz靈境圈鐵
Sgor Venus
海螺
ND001

Namson 2023-12-23 12:33:15 來自手機 顯示全部樓層
Namson 發表於 2023-12-23 12:30
30.(1.)風暴 $99(已買)9-1-2023(作)- -31.(2.)KZ DQS $99(已買)16-1-2023(作)=$198- -32.(3.)CCA FLA $78( ...

..............

Lee 2023-12-23 12:51:16 來自手機 顯示全部樓層
Namson 發表於 2023-12-23 12:30
30.(1.)風暴 $99(已買)9-1-2023(作)- -31.(2.)KZ DQS $99(已買)16-1-2023(作)=$198- -32.(3.)CCA FLA $78( ...

師兄,簡直大開眼界!!!

Namson 2023-12-23 12:57:25 來自手機 顯示全部樓層
哈哈哈,好尷尬,D耳機好平所以係咁買

評論43
贊0
返回頂部