搜索
返回列表 發新帖

iBasso 艾巴索 3T-154 大動圈耳機

瘋酥快活人 2024-1-17 11:46:55 來自手機 顯示全部樓層
食乜都放上網 發表於 2024-1-16 13:48
唔難推的,瘦佬有DEMO試聽今朝夾不能說1試咗即刻落訂,題外話師兄你頭像隻Cleer ARC II ,好用嗎?是不是外國 ...

不能說1係邊一條?只知道不能說2。
題外答,cleer耳機我都係幾舊水二手買 聲音尚可接受 只略嫌太漏聲。唔止行貨減價 淘寶見到間中有劈價
P.S. 原本我以為係美國野 後來見到大陸原廠做保養

cdromball 2024-1-17 18:46:52 顯示全部樓層
瘋酥快活人 發表於 2024-1-17 11:46
不能說1係邊一條?只知道不能說2。
題外答,cleer耳機我都係幾舊水二手買 聲音尚可接受 只略嫌太漏聲。唔 ...

不能說1係二絞包膠線,線皮內有三色線,比不能說2平很多,某廠叫佢做三英文數字

leungleung1234 2024-1-17 19:16:54 顯示全部樓層
星期六試過demo,推力唔駛話太大都ok,更換耳膠同線材對耳機影響都好大,同埋個圈咁大,睇黎都要花d時間先可以煲開隻耳機。

誰明浪子心 2024-1-17 21:02:59 顯示全部樓層
耳機個size都幾大,我都要試下先

大耳牛用家 2024-1-18 14:20:36 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2024-1-17 21:02
耳機個size都幾大,我都要試下先

試過原裝耳膠戴得唔穩,換耳膠試較好

Lee 2024-1-26 22:08:00 來自手機 顯示全部樓層
請問師兄們這個跟耳機送的導管是甚麼声音取向?

martyyau 2024-2-3 23:19:44 顯示全部樓層

WhatsApp Image 2024-02-03 at 22.38.01.jpeg

試左原裝線聽兩首歌後,即換偽 effect audio 生鏽銅線,未煲狀況下 Bass 量算中等,潛得唔深,亦唔算彈,個圈感覺略硬,U 型音場,size 中大,圈味濃,結像大,空氣感、模擬味重,人聲略前小小,聽某首毒撚歌,七條女各自唱 solo,感覺係自已走位用同一個咪唱(感覺幾過引),樂器音效定位出色。

之後換左條旗艦試,Bass 質同量有改善,結像更大,亦都粗野左小小,但耳機本身略算拖文所以都算係好事,試左三幾首歌部 PB5 無電……,跟住由部 QA390 接手煲,Hi gain 明顯好聽過 Mid,應該又係大力出奇跡嘅貨色,覺得呢對煲下仲會有唔少進步空間。

martyyau 2024-2-5 16:01:04 顯示全部樓層
WhatsApp Image 2024-02-05 at 15.39.43.jpeg

呢對大圈偏向鑑聽,可以話佢中性,條線比乜佢就偏向乜,條銅線而家加乘左 d Bass 落去就好玩好多

總算入手了,簡單分享一下

1. 耳機腔體比一般大,戴得唔好d bass會大幅減少,所以如果發現隻耳機無乜bass,不妨試下換下耳膠。
2. 耳機不用大推力,反而對耳膠/耳機線/前端敏感,不同既前調分別都幾大下。
3. 聲音的話分析力細節很好,亦有不錯既空氣感,調音有點模擬味,我自己就覺得幾夾LP P6Pro同N6ii Ti (R01)。

溫馨提示: 呢隻耳機戴唔好會無好多bass,所以一定要選好耳膠確定戴得好先再去夾線同前端。

日日一支公食飯 2024-2-19 11:27:00 來自手機 顯示全部樓層
試完聽,不夾我耳形帶得不好

martyyau 2024-4-9 14:32:19 顯示全部樓層

呢條半截油浸夾對 ibasso 大圈真係天作之合

評論30
贊0
返回頂部