搜索

各位500元以下的bsa耳機線心水推介

Johnnychu 2022-10-1 20:39:37 來自手機 顯示全部樓層 閱讀模式
唔知各位師兄有乜心水推介呢?

我自己就特別鍾意呢條彩色怪獸線
音色自然內斂,不誇張亦不做作,聽感十分舒服,久聽不累
特別喜歡以此線配塔super one耳機,音樂感十足,自然豐富

大神點評33

Jpwinson 2022-10-1 21:15:04 來自手機 顯示全部樓層
仲有最新嗰條五元線真係唔好忽略佢,啲聲雖然衝啲但係用係圈度就好正,比如用係舊版CCA度,呢兩日試過師兄夾CCA真係正

leungleung1234 2022-10-1 21:38:20 顯示全部樓層
500元樓下我會選以下幾條,排名不分先後

-8絞銅合金
-4810既4絞
-五元合金線
-白怪
-藍橙雙龍
-甩箱線
-8絞單晶銅鍍金
-拖肥線
-8絞紫色銀箔絲
-99蚊黑神線

利申: 除左橙龍,我全部都有入手

28mart瘦佬 2022-10-1 21:49:21 顯示全部樓層
先感謝樓主支持,彩怪其實我自己都十分喜歡,如果要我揀5大BSA 耳機升級線,,彩怪應該都入榜

樓主| Johnnychu 2022-10-1 22:26:37 來自手機 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2022-10-1 21:49
先感謝樓主支持,彩怪其實我自己都十分喜歡,如果要我揀5大BSA 耳機升級線,,彩怪應該都入榜 ...

瘦佬心水五大耳機升級線…………喂!真係好想知喎~~

樓主| Johnnychu 2022-10-1 22:30:15 來自手機 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2022-10-1 21:15
仲有最新嗰條五元線真係唔好忽略佢,啲聲雖然衝啲但係用係圈度就好正,比如用係舊版CCA度,呢兩日試過師兄 ...

5元合金我都訂左,未到手,呢排好似呢條線最红

28mart瘦佬 2022-10-1 23:27:24 來自手機 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2022-10-1 22:26
瘦佬心水五大耳機升級線…………喂!真係好想知喎~~

認真,我一直都冇諗過呢個Topic,好等我諗諗 睇下幾時出

誰明浪子心 2022-10-2 10:19:10 顯示全部樓層
$500 內,我認為有以下幾條必試

甩箱線
8絞單晶銅鍍金
白怪
8絞石墨烯鍍銀
五元線

利申 :白怪我冇入手,因為入左另一條銅線(隱藏版)

卡山 2022-10-2 12:52:08 來自手機 顯示全部樓層
$500內心水:

卡山 2022-10-2 12:54:33 來自手機 顯示全部樓層
新金銀銅,甩箱線,白怪,5蚊線,紫色銀箔絲。

kityu 2022-10-2 14:36:52 顯示全部樓層
仲有早期果2條包網線

Kaleong1981 2022-10-3 11:38:58 來自手機 顯示全部樓層
$500內嘅五元合金訊息量大,人聲討好!叫得五元估計為金,銀,銅,鈀,石墨稀~但耳聽為實入耳試聲係足料,絕對推介!

後巷街坊 2022-10-3 21:10:56 顯示全部樓層
500樓下小弟最中意這幾條...
拖肥 (BSA 2絞 極粗銅銀混編 Litz type 6)
https://www.28mart.com/mmcx%20cm ... 9%94?product_id=356

白怪獸 (BSA 白怪物 Monster 4絞 定制純銅)
https://www.28mart.com/mmcx%20cm ... r%20upgrade%20cable

離箱線 (BSA 4絞單晶銅+單晶銀 )
https://www.28mart.com/mmcx%20cm ... A8%E7%B9%94/bsa_eb1

不羈的瘋 2022-10-3 21:55:52 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2022-10-3 11:38
$500內嘅五元合金訊息量大,人聲討好!叫得五元估計為金,銀,銅,鈀,石墨稀~但耳聽為實入耳試聲係足料, ...

五元線我試過夾舊版CCA CRA加AET08效果幾好,如果有CRA係可以試下。

Kaleong1981 2022-10-3 23:44:42 來自手機 顯示全部樓層
不羈的瘋 發表於 2022-10-3 21:55
五元線我試過夾舊版CCA CRA加AET08效果幾好,如果有CRA係手可以試下。
...

我條五元合金而家主要係用嚟夾武則天,原本平板單元中頻人聲都係比較淡同薄聲,但呢條意外地好夾…. 低頻實淨咗,人聲潤咗,未換靚插頭已經有咁嘅提升感我都0了嘴

leungleung1234 2022-10-4 00:16:08 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2022-10-3 23:44
我條五元合金而家主要係用嚟夾武則天,原本平板單元中頻人聲都係比較淡同薄聲,但呢條意外地好夾…. 低頻 ...

武則天d 聲其實唔錯既,我之前試過都幾鐘意,可惜種種原因下最後無入到手,唔係都可以分享下。

Kaleong1981 2022-10-4 00:45:29 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-10-4 00:16
武則天d 聲其實唔錯既,我之前試過都幾鐘意,可惜種種原因下最後無入到手,唔係都可以分享下。
...

原本手頭已經有玩具退燒中,咁岩好死唔死入咗佢之前隻李世民,之後仲入埋佢地果個唐族耳機wechat 群組入面吹水,直至群內公佈到武則天開售都係見佢唔貴盲入嘅…. 自然聲口味類別耳機正正自己係想留一對,玩得多全鐵,靜圈鐵都係覺得平板單元係另一番獨特味道

Lulumatthew 2022-10-4 14:16:09 來自手機 顯示全部樓層
有冇人記得22AWG,減左價更加扺玩

Thomas.W 2022-10-4 14:59:59 顯示全部樓層

99蚊線
超一升級銀線
彩怪
白怪
Katana
4810 (4)
拖肥線

呢幾條線都係我心水,我記得500蚊內都有好多線揀,上面講到嘅只不過係我最鍾意嘅

卡山 2022-10-4 16:37:34 來自手機 顯示全部樓層
Lulumatthew 發表於 2022-10-4 14:16
有冇人記得22AWG,減左價更加扺玩

諗諗吓500蚊樓下28mart都有好多選擇。

評論33
贊0
返回頂部