搜索

不如大家分享下你屋企用緊咩嚟聽歌

Zingy 2022-10-7 11:50:22 顯示全部樓層 閱讀模式

家用音響區當然要講下大家喺屋企用緊咩架生聽歌,有土地問題既我就同樣用手提組合,不過有時都會用擴(ifi xdsd gryphon or micro iDSD Signatrue)加耳牛 HIFIMAN Ananda 都覺得好唔錯,始終開放式耳牛,環境都好大影嚮,當然仲有平時瘦佬度入既新線同耳機,都要夾來夾去試配搭,然後出28 同各師兄吹水.

入番正題,我屋企都只係用緊Sony soundbar 型號太舊不值一提,純係為電視聲補完一下,早兩個月影音展啲Soundbar都幾靚價,唔知你地有無入,效果又如何,或者已經用緊其他靚聲組合聽歌,有晒皇帝位,用咩CD Player/串流/黑膠盤,前/後級靚擴音,喇叭,線材,電源線,不妨都留個言,大家吹吹水。齊齊enjoy music

大神點評7

Johnnychu 2022-10-7 21:55:21 來自手機 顯示全部樓層
原本是用圖中的喇叭:harbeth 黑檀木LS3/5A

可惜自十多年前家中增添了新成員關係,多年來淪為擺設品……
無奈改玩耳筒後,曾多次想賣掉她,但始終都係唔捨得

樓主| Zingy 2022-10-9 13:14:08 來自手機 顯示全部樓層
黑檀木真係買唔番,而且用落D聲,因木材有歲月年華,感情分一定有加,有D野,冇左就冇左

卡山 2022-10-9 14:36:54 來自手機 顯示全部樓層
Marantz M-CR611 CD Rceiver + cheap cheap Denon speaker

樓主| Zingy 2022-10-10 09:48:09 顯示全部樓層
卡山 發表於 2022-10-9 14:36
Marantz M-CR611 CD Rceiver + cheap cheap Denon speaker

我之前都有入對6吋全頻SPEAKER ,加瘦佬AMP MOD版,
諗住OFFICE枱頭用,最終都係無位
入左野無用過,有時聽歌都可以好簡單
就係CD加喇叭,你可以考慮升級有源

QLS QA390 + NobSound MS-10D + 不知名 Speakers
(怕嘈親人都好少開Speakers來聽)

樓主| Zingy 2023-7-10 10:12:29 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-7-9 11:45
QLS QA390 + NobSound MS-10D + 不知名 Speakers
(怕嘈親人都好少開Speakers來聽)

所以大家都係玩入耳多,都係土地問題啦
不過聽喇叭係第二種感受來
有玩開就明白,連身體都感受到音樂

wolfboy5206 2023-10-4 14:49:11 顯示全部樓層
m11s ifi zen dac v2 cross lambda ignite pro se846

評論7
贊0
返回頂部