搜索

用咩充電線至合適同點用比較安全

Zingy 2022-10-10 11:57:58 顯示全部樓層 閱讀模式

手提電話款式太多,相信大部分人都用線去充,小部分用無線充

咁點㨂充電線至合適呢
安全我放第一位,所以我唔會用太平既線,比如5元10元,用就小心
因為成本所限,線入面用料可能無咁好,易斷,線身過熱,插頭過熱等問題都有可能發生
一出事,你部手機就可能會壞,最慘係入面個人資料,可能無晒
另外都要留意係有無快充,支援快充其中一個條件係線芯要求較粗
所以低成本係做唔到快充,留意唔係外觀極粗等同多線芯,
所以入手前可留意包裝說明,講真平貴之差可能唔過50蚊,用條好啲啦

20W 25W 65W都係說明條線既最高支援
iphone 用家最好選25W 或以上,有APPPLE認証當然最好
安卓太多型號,參考說明書所支援電壓
另外一開三線,要特別小心,唔好同時充三件用品
多數線都係同時充兩件,小部分可同時三件
但最好都係一件比較安全,對充電牛同線都無咁吃力,即係安全小小
仲有手機可以調整充電效能,快同慢都差唔到幾多時間,錫下部機啦
希望以上貼士可以幫到大家,28Mart都有唔小充電線選購,外置電,充電牛都有

忠告,七八千甚至成萬蚊部電話,用條安全但貴小小既線係好合理既
有時間來睇下

大神點評7

Hi-res响尾蛇 2022-10-10 19:14:59 來自手機 顯示全部樓層
同意,因電源而死機通常冇過渡,直接變磚,洗錢買新先發現抄漏咗嘢,或者用開舊ver. apps順手D又冇咁臃腫(包含修訂安全漏洞就冇計La)

Hi-res响尾蛇 2022-10-10 19:19:53 來自手機 顯示全部樓層
快充mode都冇統一,有高壓有高流,都用過新線時用倒快充>一般充>慢充>提早掉落垃圾桶

樓主| Zingy 2022-10-10 19:47:02 來自手機 顯示全部樓層
間單講,原廠最有保障,貴而且未必耐用,副廠小心揀都會有安全同耐用兼備,不過可能仲貴過原裝

卡山 2022-10-15 20:37:46 來自手機 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2022-10-10 19:47
間單講,原廠最有保障,貴而且未必耐用,副廠小心揀都會有安全同耐用兼備,不過可能仲貴過原裝 ...

買大牌子差電線最穩陣。

樓主| Zingy 2022-10-17 11:32:42 顯示全部樓層
卡山 發表於 2022-10-15 20:37
買大牌子差電線最穩陣。

好似APPLE咁,真係唔耐用
不過都算,下代應該都TYPE C
Lighting BYE BYE

卡山 2022-10-17 11:53:10 顯示全部樓層
Zingy 發表於 2022-10-17 11:32
好似APPLE咁,真係唔耐用
不過都算,下代應該都TYPE C
Lighting BYE BYE

買Belkin喇。

樓主| Zingy 2022-10-17 13:42:07 顯示全部樓層

其中一個選擇啦,其實如果係APPLE野
有認証都可以既,部分無認証
但真用靚料都可,當然小粒晶片
隨時唔對應要預左

評論7
贊0
返回頂部