搜索

Cayin n3pro 升級 + KAEI Tap 2 小林胆擴

kityu 2022-10-29 23:39:45 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2022-10-29 21:33
除了油浸過機缐,仲有無其他推介下呢?

今日見到有ching 用法國佬銅銀

leungleung1234 2022-10-30 01:16:01 顯示全部樓層

先試一下OPA2604AP,這個組合出來的聲音圓潤微暖,在電子管模式下用來聽人聲韻味十足。要數缺點的話,就是OPA2604AP不是高分析力取向,但聽得電子管,多數也是重樂感韻味多於高清分析吧。

Jpwinson 2022-10-30 09:42:26 來自手機 顯示全部樓層
我都換咗8920但聽感無用係其他膽機咁好,比較散,一陣再試吓粒mues02 睇下先,粒2228未到

Johnnychu 2022-10-31 11:37:45 顯示全部樓層

昨天收貨,試耳擴梗係攞對至愛的er4s來試
聽感都幾滿意,推得出er4s要餵飽才會有的厚度及動態。
膽模式下人聲或小品幾好聽,線條較幼滑,有質感。
但膽模式下動態有所壓抑,速度較慢,欠刺激感,聽交響樂等純音大棚野,關掉會較合適

0186 2022-10-31 14:35:03 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2022-10-31 11:37
昨天收貨,試耳擴梗係攞對至愛的er4s來試
聽感都幾滿意,推得出er4s要餵飽才會有的厚度及動態。
膽模式 ...

好奇一問, 胆擴關掉胆模式... 是什麼玩法?

Johnnychu 2022-10-31 14:55:25 來自手機 顯示全部樓層
0186 發表於 2022-10-31 14:35
好奇一問, 胆擴關掉胆模式... 是什麼玩法?

有切換電子管模式開關鍵,可以關閉電子管

0186 2022-10-31 16:33:11 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2022-10-31 14:55
有切換電子管模式開關鍵,可以關閉電子管

我知可以關閉電子管, 但咁會失去左 "胆擴" 既原意嗎?

Johnnychu 2022-10-31 20:17:04 來自手機 顯示全部樓層
0186 發表於 2022-10-31 16:33
我知可以關閉電子管, 但咁會失去左 "胆擴" 既原意嗎?

其實設計者整個電子管開關,就是要可適配不同類型音樂及不同使用者口味,概然部機有此設計為何不用呢?
好似Ak部sp2000t咁,除左可開関電子管模式,更可揀多級電子管介入程度,亦是同一道理。

leungleung1234 2022-10-31 20:22:03 顯示全部樓層

AD797(留意AD797本身是貼片單運放,所以一定要加轉接板將2粒貼片變成雙運放才可以在「小林」上使用)偏中低頻取向,有著低噪低失真的特性,在「小林」上人聲輕微靠前,除了高頻有點延伸不足,也不失是一個好選擇。

Jpwinson 2022-10-31 21:25:31 來自手機 顯示全部樓層
今晚換咗隻Muses02,過機線就用條油浸線,加條隱藏線同對Hook X去聽真心覺得好正,要高清有高清,分離度好正,人聲又舒服,低音又夠沉,如果有呢個配搭嘅師兄可以一試,不過呢個都係我個人嘅感覺,只係想分享下比大家參考

leungleung1234 2022-10-31 21:41:35 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2022-10-31 21:25
今晚換咗隻Muses02,過機線就用條油浸線,加條隱藏線同對Hook X去聽真心覺得好正,要高清有高清,分離度好 ...

我反而覺得Muses 02個分離度太好,減弱左個胆味。不過每個人喜歡既調音都唔同,重要既部機可以轉opamp來調音,慢慢試就總會搵到最岩自己聽既調音。

Jpwinson 2022-10-31 22:19:27 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-10-31 21:41
我反而覺得Muses 02個分離度太好,減弱左個胆味。不過每個人喜歡既調音都唔同,重要既部機可以轉opamp來 ...

係呀其實佢嘅分離度係勁好多同高清,不過低音又夠沉所以換嚟玩住下先,等粒2228到咗再試吓

leungleung1234 2022-10-31 22:33:26 顯示全部樓層

電子管易受擾,所以我加左塊原本比手機用既防擾防磁貼係面蓋底,成本5蚊,一試無妨。

Jpwinson 2022-10-31 23:27:55 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-10-31 22:33
電子管易受干擾,所以我加左塊原本比手機用既防干擾防磁貼係面蓋底,成本5蚊,一試無妨。
...

師兄呢個係咪真係得,好提議喎,如果得嘅話我都買返張玩吓

leungleung1234 2022-10-31 23:37:32 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2022-10-31 23:27
師兄呢個係咪真係得,好提議喎,如果得嘅話我都買返張玩吓

感覺有少少幫助,唔排除係因為腦放

Johnnychu 2022-11-1 00:10:34 顯示全部樓層

原裝配置下略覺高頻伸延唔係好夠,線條唔夠立體,但勝在整體夠平均,兼三頻平衡,有少少肉地,夠耐聽。
本人偏愛幼滑細緻中高頻,就換粒主打中高頻兼富甜度的opa2111kp玩下
聽感是整體聲音細緻左,線條收緊左利左,低頻亦冇咁散;
聲底個肉地比原配置瘦左,顯得比較骨感,個人就幾岩聽,但未必人人喜歡。

PS.部機個運放插座勁緊,好鬼難拔出來,唔知其他師兄有冇呢個問題?

Johnnychu 2022-11-1 02:03:21 來自手機 顯示全部樓層

死火!換左粒2111kp落去之後,呢個配置越聽越好聽,被點中死穴,欲罷不能。
當然前題你要鍾意er4果種聲底,er4被正常發揮下,真係可以好鬼好聽

leungleung1234 2022-11-1 22:00:43 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2022-11-1 00:10
原裝配置下略覺高頻伸延唔係好夠,線條唔夠立體,但勝在整體夠平均,兼三頻平衡,有少少肉地,夠耐聽。
...

個部唔覺運放插座勁緊,不過我通常都用呢款IC夾(以前係淘寶買運放送既)黎換運,會方便少少咁。

Johnnychu 2022-11-1 23:39:29 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-11-1 22:00
我個部唔覺運放插座勁緊,不過我通常都用呢款IC夾(以前係淘寶買運放送既)黎換運放,會方便少少咁。{:4 ...

呢個好似幾好用,揾下香港D零件舖有冇先,tks

0186 2022-11-2 09:44:18 顯示全部樓層
Johnnychu 發表於 2022-11-1 23:39
呢個好似幾好用,揾下香港D零件舖有冇先,tks

好似唔錯, 而家見送既都係膠夾
我都用一字批整鬆少少後, 直接用手拔出來就算

評論129
贊0
返回頂部