搜索

Cayin n3pro 升級 + KAEI Tap 2 小林胆擴

死窮鬼 2022-11-2 17:40:46 來自手機 顯示全部樓層
又換!現在小弟用過的排名!LME49860>opa2228>muses8820>opa2132>AD827    今次LME49860聲音更自然 悠然的感覺 人聲暖甜 三頻再有提升 高清脆 中厚暖 低量適中有彈性 暫時最好 過幾日又換 DY649FH試下

kityu 2022-11-2 18:05:58 顯示全部樓層

原裝過機線唔掂, 高音細節唔見左
無油浸線的我, 用條L17 已經提升好大

Fiio L17

Fiio L17

死窮鬼 2022-11-2 18:37:33 來自手機 顯示全部樓層
唔知有冇人會關咗過胆嚟做比較呢!個聽感又係另一個世界!

0186 2022-11-3 09:49:16 顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2022-11-2 18:37
唔知有冇人會關咗過胆嚟做比較呢!個聽感又係另一個世界!

開始有d懷疑人生.... 最後都係換返跟機AMP
膽ON/OFF, 比較喜歡OFF mode果種感覺

死窮鬼 2022-11-3 10:33:04 來自手機 顯示全部樓層
0186 發表於 2022-11-3 09:49
開始有d懷疑人生.... 最後都係換返跟機AMP
膽ON/OFF, 比較喜歡OFF mode果種感覺 ...

師兄你換過乜型號op?其實用胆就多咗果種味道!不用就似一般AMP咁!都幾睇運放本身的特性!如果呢啲機最好不要用2604/797/637/827.....呢度運放!出嚟效果會唔好的

0186 2022-11-3 11:17:04 顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2022-11-3 10:33
師兄你換過乜型號op?其實用胆就多咗果種味道!不用就似一般AMP咁!都幾睇運放本身的特性!如果呢啲機最好不 ...

計埋跟機果粒, 都係得4粒玩下 (LM4562/AMP 8920D/opa2132/TL072)
opa2132本身都夾得部機幾好, 比多少少時間佢run-in 下先

AMP 8920D配(真电子管 胆味发烧HIFI便携式迷你耳放前级纯甲类可配DSD播放器) 紅色粒胆擴真係啱好多
反而夾小林 AMP 8920D沒優勢, 聲音同opa2132差唔遠

考慮緊入手OPA2604AP/LME49860

死窮鬼 2022-11-3 13:06:21 來自手機 顯示全部樓層
0186 發表於 2022-11-3 11:17
計埋跟機果粒, 都係得4粒玩下 (LM4562/AMP 8920D/opa2132/TL072)
opa2132本身都夾得部機幾好, 比多少少時 ...

其實LM4562已等同49720了應該會幾好聲!暫時我在部小林用過的都係覺得49860係真命天子

leungleung1234 2022-11-3 21:31:12 顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2022-11-3 13:06
其實LM4562已等同49720了應該會幾好聲!暫時我在部小林用過的都係覺得49860係真命天子 ...

試LM4562NA,同部小林都幾夾。

Johnnychu 2022-11-3 22:03:57 顯示全部樓層
見官方標配有muse 02版本,今日又插粒02落去試
感覺麻麻地,聲音線條過軟過柔,膽模式下像隔夜油條,無厘火氣……真心唔夾聲

Johnnychu 2022-11-4 12:29:38 來自手機 顯示全部樓層
夜晚聽歌,著住2粒胆真係幾靚。

死窮鬼 2022-11-4 18:09:24 來自手機 顯示全部樓層
小林TRl大集合

死窮鬼 2022-11-5 21:02:32 來自手機 顯示全部樓層
今次一口氣試3粒
DY649FH 一開聲真係好驚人!聲音非常高貴大氣!清麗透亮!有一種好攝人的魔力!不愧為磨機神放之一!不過可惜有底燥而且開增益明顯有電流聲!相信都係唔夾!
MC33078 高頻唔刺中低頻也交到功課不過缺點聲音欠缺氣勢過於平淡
AMP02D 聲音三頻均勻也有彈性!人聲也討好!整體聲音都接近DY649DH!可惜也是同一樣的問題!有電流聲!相信都係唔夾部機!

CCM6300 2022-11-6 21:20:09 來自手機 顯示全部樓層
師兄試下op285 我用在紅制覺得ok

死窮鬼 2022-11-6 23:03:41 來自手機 顯示全部樓層
CCM6300 發表於 2022-11-6 21:20

好多謝師兄指教

0186 2022-11-7 08:33:27 顯示全部樓層
CCM6300 發表於 2022-11-6 21:20

是OP285GP 嗎? 我在淘佬看到個價好有驚喜@@

CCM6300 2022-11-7 12:07:07 來自手機 顯示全部樓層
係呀 拆機價 5.3 運費貴過佢

louis0430 2022-11-7 23:48:09 顯示全部樓層
見有師兄覺得LME49860好聽夾部機,我就拿我粒LME49860同LME49990單轉雙運放比較,果然LME49990是更加好聽(之前看其他論壇有人講過),比LME49860更自然更悠然的感覺,調音就相似都是高清脆,中厚暖,低量適中有彈性

0186 2022-11-8 09:25:30 顯示全部樓層
louis0430 發表於 2022-11-7 23:48
見有師兄覺得LME49860好聽夾部機,我就拿我粒LME49860同LME49990單轉雙運放比較,果然LME49990是更加好聽(之 ...

其實已焊好LME49990x2 80蚊定180蚊? (好亂...

Jpwinson 2022-11-8 14:20:10 來自手機 顯示全部樓層
louis0430 發表於 2022-11-7 23:48
見有師兄覺得LME49860好聽夾部機,我就拿我粒LME49860同LME49990單轉雙運放比較,果然LME49990是更加好聽(之 ...

聽到師兄咁介紹我都立即買咗等到貨再玩吓,呢隻小林真係發揮到啲運放嘅聲,買多咗都無所謂,當係轉玩唔同聲底嘅amp,正

leungleung1234 2022-11-8 15:44:35 來自手機 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2022-11-8 14:20
聽到師兄咁介紹我都立即買咗等到貨再玩吓,呢隻小林真係發揮到啲運放嘅聲,買多咗都無所謂,當係轉玩唔同 ...

49990本身係單運放貼片,所以如果打算比小林用的話記得買焊好既單轉雙版本。另外49990已經絕版多時,所以在淘寶上想買到原裝版本係有相當難度。

評論129
贊0
返回頂部