搜索

Tempotec V6

Lou 2022-11-14 09:40:35 來自手機 顯示全部樓層 閱讀模式
兩個月前在 Kickstarter 訂咗,前日終於收到。
初步聽咗兩個鐘,第一個感覺係對得起這個價錢,甚至可以說有性價比。
整體感覺微暧。低頻下潛有深度,很乾淨,也有力;人聲微暧,冇乜女毒味,但男聲就相對有感情,整體來講人聲偏前,算合格;高頻是三頻中比較弱,但不至於差,只係聽開AK 伸延就覺得冇咁好,可以用耳機去補救返嘅。人聲同樂器分離度好好,好乾淨同好清楚,可以聽到細節。音牆唔算闊,但合格。
試咗幾隻耳機都有唔錯嘅表現;同時推力相當大,推KZ PR1 推得好出色,三頻都出晒嚟。我只用 low gain 小於一半嘅volume 就推得好好,真係好有力水。
仲可以裝 App,好方便。我用 Tidal 可以 download 歌入去,好方便。佢內至 Hiby app 我自己覺得 bass 有啲多;聽啲師兄用 toolbar 2000 會好返啲,試咗果然係好咗。由於都係新玩具,要再玩下先。
Conclusion: 一部值得推薦嘅入門機。
PS: 以上只係用咗短時間嘅個人聽感,師兄有興趣最好試吓先入手!

大神點評4

leungleung1234 2022-11-14 19:51:58 顯示全部樓層
我覺得最難得係呢部機有齊3.5 同 4.4 LO,而家d機獨立3.5LO就已經少有,4.4LO就更加罕見

Jpwinson 2022-11-14 20:12:53 來自手機 顯示全部樓層
照師兄咁講呢部機都幾夠力喎,有機會都想試吓,重要有齊3.5同4.4方便好多,只係師兄所講機身會有點重

樓主| Lou 2022-11-15 11:21:43 來自手機 顯示全部樓層
Hi Jpwinson 兄,其實都唔算重,比起我用開 AK 算輕啦!

Zingy 2022-11-15 14:55:53 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-11-14 19:51
我覺得最難得係呢部機有齊3.5 同 4.4 LO,而家d機獨立3.5LO就已經少有,4.4LO就更加罕見
...

有4.4擴,係要4.4lo先發揮到,師兄你齊料,當然要考慮入手

評論4
贊0
返回頂部