搜索

求推薦USB隔離器/線電

本來今日應該係平平無奇在家聽歌既周日,伴隨樓上裝修既一聲,我既灰菠蘿突然就斷電死咗,
雖然可以返廠修理,但已經引起我的危機意識決定搞一下USB口相關,朋友推薦我買拓品既HS01,但係研究過後感覺對突波無太大幫助

目前比較心水既係老虎魚個部3.0隔離線電一體機,唔知有無熟淘仔既朋友推薦下其他呢?

大神點評4

Hi-res响尾蛇 2022-11-28 00:13:10 來自手機 顯示全部樓層
好奇灰菠係處於充電中,定已轉至座枱取電模式,充電入時有ic mon住,火牛應該都有輸出保護,要快響應額值大應該係揾雷拖mcb/ups?

樓主| cdromball 2022-11-28 01:18:55 顯示全部樓層
Hi-res响尾蛇 發表於 2022-11-28 00:13
好奇灰菠係處於充電中,定已轉至座枱取電模式,充電入時有ic mon住,火牛應該都有輸出保護,要快響應額值大應該 ...

出事時係座枱模式,用濾波拖板+RAVPOWER 5V2A充電器供電,單口充電模式,
數據口用40CM長既C TO A線連接到一個USB HUB上再接電腦後方C口,
當時正好在放一首DSD8X既檔案,聽到樓上鑽頭聲瞬間突然就自己熄機,再開既時候開機畫面亮過半秒又熜翻,
之後點開機都無反應,接電就一直閃,後來被另一位朋友提醒閃幕可能係自我修復,就係接電模式下放置咗15秒左右,又可以重新開機,但係藍牙功能同USB功能都死咗,接電腦提示無法辨識設備,用OTG線接手機都無反應

目前認為是高功耗下被突波整到部機跳咗下,連帶固件損壞,準備過幾日去代理到CHECK下

順便講下,出事後我CHECK過所有充電器同電腦,暫時無發現有野出問題,拖板品牌係bachmann影音拖板非HIFI濾波拖板

樓主| cdromball 2022-11-30 20:53:46 顯示全部樓層
三日過去無人理我,自己參考PTT上師兄討論既玩法去淘仔訂咗西XX牌工業2.0HUB同老虎魚USB淨化器

老虎魚要下星期先到不過工業HUB連埋火牛就今日到咗,
所以AB咗下之前用既O牌3.0 HUB,用紫珊MD2係只接後方C口既情況下感覺無分別,
但係一用個電訊分離板接三星5V1A充電器,O牌個邊就有明顯既浮噪感,而西牌直接用自帶DC口供電就無浮噪感

暫時感覺唔到2.0同3.0既區別,不過已經感受到充電器同HUB自帶供電既差距,呢筆唔到一舊既投資都算值,就等老虎魚部野睇下會唔會有加成

Hi-res响尾蛇 2022-12-1 13:35:15 來自手機 顯示全部樓層
見老虎魚每款都有標準版,豪華版,有微調毫伏,最起碼足保護比電,唔知ifi保用搞得耐唔耐?

評論4
贊0
返回頂部