搜索

2022 BSA 壓軸耳機升級線(隆輪線)簡單開箱

早前訂既2022 BSA 壓軸耳機升級線終於到貨,等我黎個簡單開箱先。

線材
我問過線材主要係單晶銅 + 鍍鈀,呢條線比較特別之處係分線位到DAP插口位都係採用包網設計。

聽感
條線一聽就覺得背景好靜(呢個唔知關唔關包網事),另外個層次感好唔錯,人聲同音樂唔會炒埋一碟,係聽慢歌時d人聲尾音會有種潮水慢慢散去既fade out感覺,感覺好特別。

個人配搭
我自己就用佢夾Timeless AE 平板耳機,人聲唔會太過埋身,聲音亦唔會太衝,係一個耐聽組合。

缺點
要講缺點的話就係包網後既線身有點硬,如果有辦法可以包網得來線身軟番d就更好。

=== 最後想分享一件有關呢條線外號既小趣聞,呢條線其實有個非官方外號叫「隆輪線」。「隆」有「生意興隆」既意思,而「輪」就有貨如輪轉既意思,係一大班師兄們閒談時BrainStorm出來的喔 ===

大神點評9

Jpwinson 2023-1-6 21:07:44 來自手機 顯示全部樓層
尋日攞咗條線之後都未換過其他線,我今日都係用Timeless AE聽感同師兄一樣,當然部機唔同,講真真係唔錯,耳掛部分好舒服,線身粗啲我可以接受,我覺得重型啲哈哈

akiralok 2023-1-6 21:24:46 顯示全部樓層
c兄呢條咩價位?

誰明浪子心 2023-1-7 00:05:50 來自手機 顯示全部樓層

我今日都去過,條壓軸線未買到(現貨訂哂喇),反而買走左 尼條 高性價比 線,試完真係俾個價格嚇親。
* 當時大約7點多,排我前面兩位師兄,一位買1條4.4,另一位買2條4.4(應該1條係MMcx)。
到我嘅時候,只係搶到3.5*

Jpwinson 2023-1-7 08:06:56 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-1-7 00:05
我今日都去過,條壓軸線未買到(現貨訂哂喇),反而買走左 尼條 高性價比 線,試完真係俾個價格嚇親。
*  ...

尋日我都有落去,同其他師兄大約6點左右走,呢條係好嘢嚟,我用佢夾MX7好好聽,用嚟夾圈鐵耳機可以發揮得淋漓盡致

gackt2003 2023-1-7 09:41:26 顯示全部樓層
唔知呢條線夾唔夾Tri I3 Pro, 目前用官升4.4mm鍍銀線其實已經好好聽, 但又想試下其他線睇睇有無變化

28mart瘦佬 2023-1-7 10:30:10 顯示全部樓層

已 PM 你 ,或者可以 whatsapp 我報價,thx

樓主| leungleung1234 2023-1-7 12:03:04 顯示全部樓層
gackt2003 發表於 2023-1-7 09:41
唔知呢條線夾唔夾Tri I3 Pro, 目前用官升4.4mm鍍銀線其實已經好好聽, 但又想試下其他線睇睇有無變化 ...

門市有Demo,路過可以試下睇下夾唔夾你隻耳機

arashi88 2023-3-8 08:20:43 來自手機 顯示全部樓層
隆輪聲底與mk1或隱藏線(純銅)聲底近似嗎?

樓主| leungleung1234 2023-3-8 20:27:19 顯示全部樓層
arashi88 發表於 2023-3-8 08:20
隆輪聲底與mk1或隱藏線(純銅)聲底近似嗎?

唔似,隆輪層次好過MK1,但MK1人聲又好d,隱藏線(純銅)我無入手唔太記得佢隻聲,所以比較唔到。

評論9
贊1
返回頂部