搜索

隱世天籟之音耳機線 vs Super 6嘅聽感

樓主| Jpwinson 2023-2-22 13:54:46 來自手機 顯示全部樓層
芒果先生 發表於 2023-2-22 12:54
都唔會好貴掛....2絞瘦佬賣1680, 出面2手換左查理全套(有師兄放棄)都係2200, 差價520..... ...

因為嗰位師兄有多又唔想玩先至特別平者,唔好用佢放出嘅價做標準(佢呢個價有嘅我都想入多條)依家想入手都唔係咁容易,而且係出面搵過師傅整嘅師兄就會知道收費唔可能平

芒果先生 2023-2-22 14:06:04 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2023-2-22 13:54
因為嗰位師兄有多又唔想玩先至特別平者,唔好用佢放出嘅價做標準(佢呢個價有嘅我都想入多條)依家想入手都 ...

原來係特特價, 唔怪得一擺出去就秒殺啦, 瘦佬有得入, 無咁精美咁解

leungleung1234 2023-2-22 14:36:39 來自手機 顯示全部樓層
芒果先生 發表於 2023-2-22 14:06
原來係特特價, 唔怪得一擺出去就秒殺啦, 瘦佬有得入, 無咁精美咁解

之前位師兄放售係2絞,唔係4絞。一直2絞個0.78頭都係做開常見既款式,至於點解瘦佬4絞個0.78頭做法同常見唔同,我相信係有考慮過先咁做。

樓主| Jpwinson 2023-2-22 14:42:37 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-22 14:36
之前位師兄放售係2絞,唔係4絞。一直2絞個0.78頭都係做開常見既款式,至於點解瘦佬4絞個0.78頭做法同常見 ...

師兄講中咗個重點係線芯問題,日後唔排除有機會可以改良,但依家要選擇插頭定聽感之間只取其一嘅話我就會選擇後者了

芒果先生 2023-2-22 15:25:12 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-22 14:36
之前位師兄放售係2絞,唔係4絞。一直2絞個0.78頭都係做開常見既款式,至於點解瘦佬4絞個0.78頭做法同常見 ...

我知, 不過個post條4絞有2pin針放得落.....

https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=10040487

leungleung1234 2023-2-22 16:15:11 來自手機 顯示全部樓層
芒果先生 發表於 2023-2-22 15:25
我知, 不過個post條4絞有2pin針放得落.....

https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=10040487 ...

的確係有放得落既2 pin頭,至於點解唔用可能有其他考慮,呢層我就唔知道了

誰明浪子心 2023-2-22 22:12:30 顯示全部樓層
上星期我去試線,見到有位師兄訂4絞嗰時,仲話會 搵人換con x頭添,
市面上咁多款插頭,都係自己鐘意啦
我自己對全透明插 就好順眼,仲要個4.4係瘦身形,線最重要都係 啱聲,所以我都訂左

樓主| Jpwinson 2023-2-22 22:29:02 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-2-22 22:12
上星期我去試線,見到有位師兄訂4絞嗰時,仲話會 搵人換con x頭添,
市面上咁多款插頭,都係自己鐘意啦:l ...

啱呀師兄,你睇吓我張相就知,我唔覺得有咩問題,值唔值得專登搵師傅整個新插又比錢當然自己決定啦,我就寧願用啲錢去買多隻耳機玩重開心啲

芒果先生 2023-2-22 22:30:45 來自手機 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2023-2-22 13:54
因為嗰位師兄有多又唔想玩先至特別平者,唔好用佢放出嘅價做標準(佢呢個價有嘅我都想入多條)依家想入手都 ...

話事話師兄知唔知出去做個條4絞幾錢,不竟放出黎嘅2絞都2200..…

芒果先生 2023-2-22 22:32:16 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-2-22 22:12
市面上咁多款插頭,都係自己鐘意啦:l ...

而家訂4絞幾錢呀?2絞好似平左...

KEN 2023-2-22 22:33:28 來自手機 顯示全部樓層
查理果條4絞聽聞係4000內 有粗插頭又有0.78粗殼

樓主| Jpwinson 2023-2-22 23:00:15 來自手機 顯示全部樓層
芒果先生 發表於 2023-2-22 22:30
話事話師兄知唔知出去做個條4絞幾錢,不竟放出黎嘅2絞都2200..…

其實點解唔直接去問老板呢,我知道嘅就係點都唔會貴過出面囉,重有如果你接受到用6.3插頭裝係4.4嚟用嘅話應該無問題嘅

leungleung1234 2023-2-22 23:40:01 顯示全部樓層
KEN 發表於 2023-2-22 22:33
查理果條4絞聽聞係4000內 有粗插頭又有0.78粗殼

但用了不同既織法、焊錫、插頭、插計之後,聲音就好可能會有分別了,這點你有想過嗎?

KEN 2023-2-23 00:47:40 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-22 23:40
但用了不同既織法、焊錫、插頭、插計之後,聲音就好可能會有分別了,這點你有想過嗎? ...

織法一樣..插頭鍍佬 但未知純銅鍍銠定點,但專業造得線用錫就一定唔會差..人地都識調音
分別只在 在人地有粗殼0.78針.....線材都係瘦佬俾查理
點會無想過呢XD

多人識造油浸係好事....星際都有人賣
多幾家造 咁先有比較有進步
得益是我們用家..唔洗為撐而撐既~~討論下姐  
多交流比較係好事...唔係變成福仁果間有黑粉為針對而針對...

leungleung1234 2023-2-23 07:23:42 顯示全部樓層
KEN 發表於 2023-2-23 00:47
織法一樣..插頭鍍佬 但未知純銅鍍銠定點,但專業造得線用錫就一定唔會差..人地都識調音
分別只在 在人 ...

織法不一樣吧,睇圖瘦佬個條特登織鬆d。插計插頭亦明顯不一樣,焊錫係唔係一樣大家都唔知。所以你話分別只在「 在人地有粗殼0.78針」我不太同意。另外線材都係「瘦佬俾查理」我估你意思係d師兄買完再比查理,我估瘦佬唔會直接比線查理

我自已就覺得呢幾樣野會導致兩條線d 聲唔,之於話邊條岩聽d就要自己試過先,我亦沒有盲撐,就正如我係呢個回應(Post45)都有講叫大家試清楚個佩戴感先好入手。

站係用家立場,多幾家做當然係好事,呢個我係絕對同意既。

樓主| Jpwinson 2023-2-23 07:37:18 來自手機 顯示全部樓層
正如大家所講如果有機會見到接手咗條線嘅師兄可以大家AB下個聽感就好啦,如果真係得嘅日後當換衫咁換下頭都幾好呀,我嘅接受程度都幾高嘅,不過大前提係要聲行先

CCW 2023-2-23 11:02:03 來自手機 顯示全部樓層
即係大家聽感受良好

樓主| Jpwinson 2023-2-23 11:25:02 來自手機 顯示全部樓層
CCW 發表於 2023-2-23 11:02
即係大家聽感受良好

師兄講得啱,條線如果唔得都唔會突然間咁多公司都話可以生產啦,28好波

CCW 2023-2-23 11:50:58 顯示全部樓層

看見兩店製造方式
無論手工製造過程手法各有特別之處
真係一定要聽過先至知道兩方面嘅好壞分別
大家都明白應該真係要聽過或者係有用家講感受
先至係最實際
價錢平貴係其中一個要素
但係大家聽感有分別
感恩喺度看到大家提出各項論點
希望有機會真係有得兩店嘅ab比較就最開心
好等於買兩條唔同嘅水喉
用膠料或用金屬各有分別
出嚟嘅效果方便程度同保護級數
輕巧易轉彎或重身硬淨挺身保護
各有目的各有專長

Kaleong1981 2023-2-23 15:16:11 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-23 07:23
織法不一樣吧,睇圖瘦佬個條特登織鬆d。插計插頭亦明顯不一樣,焊錫係唔係一樣大家都唔知。所以你話分別 ...

Joe哥已經回覆咗我,係D客在28訂咗油浸線蕊再拎去查理度"加工"!希望D人唔好係呢度作用任何誤導性言論!

評論116
贊0
返回頂部