搜索

隱世天籟之音耳機線 vs Super 6嘅聽感

Kaleong1981 2023-2-23 15:16:11 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-23 07:23
織法不一樣吧,睇圖瘦佬個條特登織鬆d。插計插頭亦明顯不一樣,焊錫係唔係一樣大家都唔知。所以你話分別 ...

Joe哥已經回覆咗我,係D客在28訂咗油浸線蕊再拎去查理度"加工"!希望D人唔好係呢度作用任何誤導性言論!

28mart瘦佬 2023-2-23 15:58:00 顯示全部樓層
我諗大家稍安無噪吧 ~ 耳機線版規只能討論 BSA 升級線
希望大家遵守,, 就算提及,讚美 或者攻擊 其他同行
都一律唔歡迎.請見諒

Zingy 2023-2-23 17:00:03 顯示全部樓層
點都好啦,同咩人買線每個玩家都有自由
但係呢度討論其他品牌嘅線就唔係咁適合啦
大家都專重下瘦佬的勸告吧

歡迎繼續討論4同2絞BSA油浸,
例如大家鐘意邊個組合,夾咩耳機覺得效果如何⋯⋯等
正反面評價都無所謂

誰明浪子心 2023-2-23 21:06:38 顯示全部樓層

嗱,我訂左㗎喇,希望今個月內 S6 or 4絞油浸 可以收到一樣啦(當然兩樣一齊就最好)
如果唔係,我28號 嚟28買demo 架

樓主| Jpwinson 2023-2-23 21:40:35 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-2-23 21:06
嗱,我訂左㗎喇,希望今個月內 S6 or 4絞油浸 可以收到一樣啦(當然兩樣一齊就最好)
如果唔係,我28號  ...

師兄放心,你嘅選擇係正確嘅,S6加油浸4絞真係無得輸,今早我比我個專業Hifi同事兼老友去聽,連佢都話比美佢係屋企放係房嗰套Hifi有得比(大約6萬),當然同佢客廳嗰套無得比(大約80個),所以我依家好開心呢

Kaleong1981 2023-2-25 22:05:15 來自手機 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2023-2-23 21:06
如果唔係,我28號  ...

我只係入咗條4絞油浸過機線,暫時呢個組合性價比超高,真正屌打好多大牌子大廠組合

leungleung1234 2023-2-26 11:42:51 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-2-25 22:05
我只係入咗條4絞油浸過機線,暫時呢個組合性價比超高,真正屌打好多大牌子大廠組合 ...

你呢個組合真係幾好,唯一問題係部u606 amp個4.4插座本身係左入去,變左有d 4.4線插頭會頂住用唔到

Kaleong1981 2023-2-26 14:27:12 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-26 11:42
你呢個組合真係幾好,唯一問題係部u606 amp個4.4插座本身係凹左入去,變左有d 4.4線插頭會頂住用唔到{:3_ ...

Pentaconn 隻ofc 4.4我試過頂住唔得(冇夾硬入)!呢隻606 ultra其實比較要撞手神,有朋友入過反映Q C問題(用耐咗會接觸不良),不過我自己果部比較好彩到而家都未有果D問題出現,改完軍用運放收哂本身606嘅微底噪!造到聲底乾淨零失真甲類放大係好難得!但我mod 改費用已經等於5部有多606嘅價錢!聽聲收貨效果非常滿意,絕對值得!

leungleung1234 2023-2-26 21:15:17 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-2-26 14:27
Pentaconn 隻ofc 4.4我試過頂住唔得(冇夾硬入)!呢隻606 ultra其實比較要撞手神,有朋友入過反映Q C問 ...

條4絞油浸4.4對錄我都有入手,我既配搭如下:

DAP: Faudio FA4
AMP: Oriolus BA20
對錄線: 4絞油浸4.4對錄線
耳機: TForce 李淵
耳機線: 4.4 6絞五元線
耳膠: Sony哥套

yin1988 2023-2-27 15:55:12 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-26 21:15
條4絞油浸4.4對錄我都有入手,我既配搭如下:

點解五元線係6絞?
唔係4/8咩?

leungleung1234 2023-2-27 16:17:18 來自手機 顯示全部樓層
yin1988 發表於 2023-2-27 15:55
點解五元線係6絞?
唔係4/8咩?

早期係6絞,後期出左8絞,BSA應該無出過4絞五元線

Kaleong1981 2023-2-27 17:34:23 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-2-27 16:17
早期係6絞,後期出左8絞,BSA應該無出過4絞五元線

以我記得係無出過4絞的!6絞同8絞我同朋友果時第一水貨都有買過的,有印象!

akiralok 2023-2-27 18:27:04 顯示全部樓層
Jpwinson 發表於 2023-2-23 21:40
師兄放心,你嘅選擇係正確嘅,S6加油浸4絞真係無得輸,今早我比我個專業Hifi同事兼老友去聽,連佢都話比 ...

咁就有哂有認證

樓主| Jpwinson 2023-2-27 22:13:49 來自手機 顯示全部樓層
akiralok 發表於 2023-2-27 18:27
咁就有哂有認證

今晚試過AB條4絞過機線同耳機線,用同一部機再試部nx7 同小林2,出嚟嘅效果係小林2膽略勝一籌,有味道,好舒服(耳機係用超6),聽咗1個鐘未放低過

arashi88 2023-3-13 15:01:55 來自手機 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-2-26 14:27
Pentaconn 隻ofc 4.4我試過頂住唔得(冇夾硬入)!呢隻606 ultra其實比較要撞手神,有朋友入過反映Q C問 ...

師兄,你部606可以去邊度mod,可以解決佢嘅底噪就好了?

Kaleong1981 2023-3-13 16:16:36 來自手機 顯示全部樓層
arashi88 發表於 2023-3-13 15:01
師兄,你部606可以去邊度mod,可以解決佢嘅底噪就好了?

真正軍用零件,買一粒少一粒!同埋會存在多少法律問題,怒不方便公開分享!不過有緣嘅行吓28mart附近嘅電腦商埸!可能會有意外收穫的!

arashi88 2023-3-13 21:34:10 來自手機 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-3-13 16:16
真正軍用零件,買一粒少一粒!同埋會存在多少法律問題,怒不方便公開分享!不過有緣嘅行吓28mart附近嘅電 ...

謝謝分孰

arashi88 2023-3-13 21:34:37 來自手機 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-3-13 16:16
真正軍用零件,買一粒少一粒!同埋會存在多少法律問題,怒不方便公開分享!不過有緣嘅行吓28mart附近嘅電 ...

謝謝分享

評論117
贊0
返回頂部