搜索

28mart新線:六元合金線

akiralok 2023-3-31 23:22:33 顯示全部樓層
其實出五元果陣已係TB見到有六元,不過唔敢落手~如後巷有咪落去買~

樓主| Kaleong1981 2023-4-1 18:48:15 來自手機 顯示全部樓層
akiralok 發表於 2023-3-31 23:22
其實出五元果陣已係TB見到有六元,不過唔敢落手~如後巷有咪落去買~

28嘅產品一般都仲平過自己淘

akiralok 2023-4-1 22:27:55 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-1 18:48
28嘅產品一般都仲平過自己淘

所以咪落去買

simonyan 2023-4-3 01:01:40 顯示全部樓層
師兄你用U606擴,六元線個插咁大,插得入晒咩?606個插座凹左落去喎??

樓主| Kaleong1981 2023-4-3 01:58:57 來自手機 顯示全部樓層
simonyan 發表於 2023-4-3 01:01
師兄你用U606擴,六元線個插咁大,插得入晒咩?606個插座凹左落去喎??

插得哂,不過插會好騎呢反而得一邊有聲!要自己就位插緊先啦會聲盲正常

樓主| Kaleong1981 2023-4-3 02:01:00 來自手機 顯示全部樓層
simonyan 發表於 2023-4-3 01:01

插得哂,不過插盡會好騎呢反而得一邊有聲!要自己就位插緊先聲音左右正常

simonyan 2023-4-3 12:40:22 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-3 02:01
插得哂,不過插盡會好騎呢反而得一邊有聲!要自己就位插緊先聲音左右正常 ...

咁其實係入唔晒,緊緊插倒,有師兄將金屬片磨平在就冇問題

simonyan 2023-4-3 13:07:18 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-3 02:01
插得哂,不過插盡會好騎呢反而得一邊有聲!要自己就位插緊先聲音左右正常 ...

如果入得晒會好明顯聽到咔一聲,所以你而家插頭仲處於接觸不良狀態

simonyan 2023-4-3 14:08:05 顯示全部樓層

我同你一樣都係V6配U606,線我用緊單晶銅屏蔽個插銀色細插,就真係成條入晒,如果轉SR71,就會好似你六元個黑色大插咁,郁少少就一邊冇聲

樓主| Kaleong1981 2023-4-3 15:04:10 來自手機 顯示全部樓層
simonyan 發表於 2023-4-3 12:40
咁其實係入唔晒,緊緊插倒,有師兄將金屬片磨平在就冇問題

我知,某Facebook 群入面見過!唔係唔識搞,只係懶得搞咁解,反正u606自己就住位插個聲都可以正常聽!

simonyan 2023-4-4 00:12:21 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-3 15:04
我知,某Facebook 群入面見過!唔係唔識搞,只係懶得搞咁解,反正u606自己就住位插個聲都可以正常聽! ...

今日去廋佬店試六元,我部U606衰到插入去直接彈番出黎少少得一邊出聲,要用手按實先兩邊有聲,老闆仲話新貨已經插頭無左黑色包膠應該無咁頂,都唔得,注定我同六元暫時無緣份,結果買左銅鍍金,白怪

樓主| Kaleong1981 2023-4-4 01:52:40 來自手機 顯示全部樓層
simonyan 發表於 2023-4-4 00:12
今日去廋佬店試六元,我部U606衰到插入去直接彈番出黎少少得一邊出聲,要用手按實先兩邊有聲,老闆仲話新貨 ...

咁就無計喇師兄!u606個Q C水準一向唔穩定,好早都提過呢部嘢要撞手神!但係識玩嘅呢部嘢嘅可玩性係極高極高…我今日仲自己動手貼埋Oyaide NRF-005T 隻噪音抑製膠帶!效果非常明顯,聲底更靜更黑!同埋我條六元都大致開哂聲,平玩嚟配唐族耳機都真心唔錯!

simonyan 2023-4-4 02:00:28 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-4 01:52
咁就無計喇師兄!u606個Q C水準一向唔穩定,好早都提過呢部嘢要撞手神!但係識玩嘅呢部嘢嘅可玩性係極高 ...

好玩喎,膠帶邊度買倒??

樓主| Kaleong1981 2023-4-4 02:10:24 來自手機 顯示全部樓層
simonyan 發表於 2023-4-4 02:00
好玩喎,膠帶邊度買倒??

我都係朋友買咗一卷,入面有4米長,我俾錢拎咗1米嚟玩下過下手癮…你成日蒲果個醇X群入面都有介紹啦! 唔係28出品嘢就唔太詳細講了!總之mod咗效果明顯,分別都大…好值得開心share

simonyan 2023-4-4 06:53:02 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-4 02:10
我都係朋友買咗一卷,入面有4米長,我俾錢拎咗1米嚟玩下過下手癮…你成日蒲果個醇X群入面都有介紹啦! 唔 ...

估唔到我都有人知唔該師兄

leungleung1234 2023-4-4 08:20:46 來自手機 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2023-4-4 01:52
咁就無計喇師兄!u606個Q C水準一向唔穩定,好早都提過呢部嘢要撞手神!但係識玩嘅呢部嘢嘅可玩性係極高 ...

其實淘寶都有d 類似既屏蔽膠帶賣,價錢比oyaide 個隻平好多,淘寶個款1.5cm 闊的話大約就賣緊大約10蚊人仔20米(無錯,係20米唔係20cm),最大分別係oyaide 係自稱絕緣而淘寶個隻係導電既。我會覺得如果只係貼耳機線既插頭位又或者貼係機背同機套之間的話用平個隻就已經得。

BTW,我睇過下外國review,有人話過下oyaide個隻膠帶隔既frequency 其實音響上好少用的,所以成效只係好少好少。

如果好需要買絕緣版防杆擾既貼,其實重有一個選擇,就係個d 用黎比人貼係手機背同手機殼之間既貼,我記得我係小林膽擴個開箱post都有提過下,價錢大約係5蚊一張(尺寸同八達通差唔多)。

28mart瘦佬 2023-4-4 11:11:10 顯示全部樓層

師兄整得好靚喎~謝師兄無私分享,,
順帶又講下我地呢個討論區其實咩都講得,,
28無賣嘅貨都講得,不過<BSA耳機升級線版>
*希望大家儘量避免提及別家的耳機升級線啦*

simonyan 發表於 2023-4-4 00:12
今日去廋佬店試六元,我部U606衰到插入去直接彈番出黎少少得一邊出聲,要用手按實先兩邊有聲,老闆仲話新貨 ...

師兄,你買左嗰條銅鍍金 係咪8絞嗰條?
六元我都有買,兩條都唔同味道,夾唔同耳機一流呀

樓主| Kaleong1981 2023-4-4 13:11:53 來自手機 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2023-4-4 08:20
其實淘寶都有d 類似既屏蔽膠帶賣,價錢比oyaide 個隻平好多,淘寶個款1.5cm 闊的話大約就賣緊大約10蚊人仔 ...

oyaide 係非磁性物料構造,始終日本制造係覺得比較有信心,同信得過內裏存在一定用料研發技術嘅!抗訊噪效果等同於屏蔽技術!加上易剪開又易貼上,相信每一個組件獨立咁去貼上會比成塊大面積範圍貼上去嘅效果來得更好!重點係oyaide物料上在散熱效果上比起淘仔果D銅泊屏蔽貼係更佳!一向見人就貼得多,自己貼就真係第一次,呢部u606都算處女作品了!

樓主| Kaleong1981 2023-4-4 13:12:16 來自手機 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2023-4-4 11:11
師兄整得好靚喎~謝師兄無私分享,,
順帶又講下我地呢個討論區其實咩都講得,,
28無賣嘅貨都講得,不過

收到

評論47
贊0
返回頂部