搜索

開箱 唐族 玄武門

msg99418885-391296.jpg msg99418885-391295.jpg msg99418885-391294.jpg msg99418885-391293.jpg msg99418885-391292.jpg msg99418885-391291.jpg

紙盒就大個,入面就得個丁屎咁多野,耳機需要大推力,對線材都幾敏感下,噚晚夜歸所以祇係試左三幾首歌,微 V 型調音,音場中大,解像高,感覺跟 Letshuoer S15 有點相似,但動態同密度更高,低頻實淨小彈,人聲略前半步,而且男女聲都好「陽光」(亦可以話明亮),聽 Jpop 堅夾,高頻效果細節立體,複雜音源都處理得唔錯,不過有 d 位感覺有 d 毛噪,希望煲完可以解決。

大神點評16

haha1234 2024-3-28 15:27:56 來自手機 顯示全部樓層
多謝師兄分享。請問原線夾玄武 ok 嗎?有沒有其他線夾玄武更加好?

haha1234 2024-3-28 15:35:28 來自手機 顯示全部樓層
感覺上 玄武質素上比 S15 好些,但性價比好似 S15 高些。

bmxtat 2024-3-28 21:56:50 來自手機 顯示全部樓層
再煲多陣你就會發覺佢嗰個韻味.真係好難去形容

bmxtat 2024-3-28 21:57:30 來自手機 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-3-28 15:27
多謝師兄分享。請問原線夾玄武 ok 嗎?有沒有其他線夾玄武更加好?

佢條原裝線我得都幾好

Kaleong1981 2024-3-28 22:41:05 來自手機 顯示全部樓層
呢對玄武門,我可以用5個字去形容:旗艦耳機聲…其他嘅就等各位師兄上嚟報告交流

28mart瘦佬 2024-4-1 21:03:51 來自手機 顯示全部樓層
又再次感謝樓主用心出Post,等你煲開之後落嚟分享,謝謝

樓主| martyyau 2024-4-2 12:39:53 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-3-28 15:27

我試過原線、某條已停產的不能說旗艦、V1 銅、綠黑,各有各優點,不過個人覺得夾 V1 銅最啱我聽 Jpop 嘅口味

樓主| martyyau 2024-4-2 12:43:27 顯示全部樓層
haha1234 發表於 2024-3-28 15:35
感覺上 玄武質素上比 S15 好些,但性價比好似 S15 高些。

對玄武門煲左四五十粒鐘,質素已比煲左過二佰粒鐘嘅 S15 好,分離度同人聲立體感好上一班

樓主| martyyau 2024-4-2 12:45:40 顯示全部樓層
bmxtat 發表於 2024-3-28 21:57
佢條原裝線我得都幾好

原裝線略沖,同埋聲唔夠其他線開揚

樓主| martyyau 2024-4-2 12:54:02 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2024-3-28 22:41
呢對玄武門,我可以用5個字去形容:旗艦耳機聲…其他嘅就等各位師兄上嚟報告交流 ...

而家煲左差唔多夠一佰粒鐘,聽某首大棚野 + 人聲,各種樂器同人聲各不干涉,每樣野都清清楚楚,人聲結像仍然通透,真係好正

Kaleong1981 2024-4-3 01:02:42 來自手機 顯示全部樓層
martyyau 發表於 2024-4-2 12:54
而家煲左差唔多夠一佰粒鐘,聽某首大棚野 + 人聲,各種樂器同人聲各不干涉,每樣野都清清楚楚,人聲結像 ...

Facebook群有師兄話調音上好似Elysian Annihilator…. 不過我無聽過殲滅者,但睇spec倆對真係差唔多

樓主| martyyau 2024-4-4 15:08:26 顯示全部樓層
Kaleong1981 發表於 2024-4-3 01:02
Facebook群有師兄話調音上好似Elysian Annihilator…. 不過我無聽過殲滅者,但睇spec倆對真係差唔多 ...

似唔似就真係唔知,不過呢對玄武門就肯定對得住佢嘅價錢囉

jozifkwan 2024-4-5 10:44:46 顯示全部樓層
4999絕對超值, 低頻有彈性高頻延伸好, 包圍感良好, 感覺似sultan dramacus嘅低配版, 可惜我已有VE EXT同過年前入咗金絲雀pro, 要儲彈藥入fiio M23 or SP3000

Ray 2024-4-7 14:15:01 來自手機 顯示全部樓層
個人喜好夾銀線.

樓主| martyyau 2024-4-7 16:30:02 顯示全部樓層
Ray 發表於 2024-4-7 14:15
個人喜好夾銀線.

如果喜好銀線,得閒落去後巷夾條綠黑試試

serena_wong 2024-4-8 08:47:16 顯示全部樓層
martyyau 發表於 2024-4-7 16:30
如果喜好銀線,得閒落去後巷夾條綠黑試試

銀鍍鈀都可以一試

評論16
贊1
返回頂部