搜索

TRN EMA - 2針接極疑問

終於係巷仔入手呢對平頭俾自己, 之送幫人買都無聽過

音質真係有啲驚喜, 以一個lunch 黎講, 夾返不能説2 高頻靚左幾好

平頭黎講唔用綿套都幾夠低頻, 但要動手剪綿套開窿先得, 平頭個開揚感聽live 好正

之後就係想請教各位師兄既地方, 返去就用自己線試, 但發覺正負極好似同平時入耳相反
下圖係個人覺得啱既接極, 但好在左右耳係對稱, 交換戴就啱返
有冇師兄試聽過點接先係啱
TRN - EMA - 2pin polarity.jpeg

大神點評16

誰明浪子心 2022-12-13 11:35:56 顯示全部樓層
師兄,尼對我之前玩過。
原裝線嘅插法就唔記得咗(因為都幾個月前喇),換28啲線 個插頭有粒 點,點 嗰邊就插負極。

28mart瘦佬 2022-12-13 11:54:43 顯示全部樓層
樓主呢個問題我都研究過.....我試下問工廠求証一下

樓主| saltyfatboy 2022-12-13 12:00:50 顯示全部樓層
誰明浪子心 發表於 2022-12-13 11:35
師兄,尼對我之前玩過。
原裝線嘅插法就唔記得咗(因為都幾個月前喇),換28啲線 個插頭有粒 點, ...

謝謝誰明兄回覆, 對對28線有點係負極, 就係我覺得個負極, 如果用返入耳個種戴法好似係相反左

樓主| saltyfatboy 2022-12-13 13:43:19 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2022-12-13 11:54
樓主呢個問題我都研究過.....我試下問工廠求証一下

原來老細都試過, 先謝謝幫手去求個真相
就係照平咁插上去覺得個人聲好似怪怪地咁, 所以先諗係咪個極同入耳相反

leungleung1234 2022-12-13 18:58:41 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-13 13:43
就係照平咁插上去覺得個人聲好似怪怪地咁, 所以先諗係咪個極同 ...

我覺得除非認認真真爆開隻耳機黎睇,唔係既話單憑聽感好難100%話隻耳機反相。

28mart瘦佬 2022-12-13 20:09:48 來自手機 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-13 13:43
就係照平咁插上去覺得個人聲好似怪怪地咁, 所以先諗係咪個極同 ...

睇返我應該都係你咁插,聲又無問題喎

樓主| saltyfatboy 2022-12-14 10:09:54 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-12-13 18:58
我覺得除非認認真真爆開隻耳機黎睇,唔係既話單憑聽感好難100%話隻耳機反相。
...

可能試聽會較著重啲聲個定位, 感覺反相既話正中既聲, 左右個啲樂器會難分啲
所以點解會強調係人聲, 或者啲bass 會怪怪, 好似係個頭入面後面咁

leung 師兄可以試下專登反插去試聽下睇下有冇我形容咁   

樓主| saltyfatboy 2022-12-14 10:13:19 顯示全部樓層
28mart瘦佬 發表於 2022-12-13 20:09
睇返我應該都係你咁插,聲又無問題喎

係照我貼張圖咁插嗎? 覺得個個好似係啱既接極, 但又唔肯定, 所以先集思廣益下

leungleung1234 2022-12-14 10:54:38 來自手機 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-14 10:09
可能試聽會較著重啲聲個定位, 感覺反相既話正中既聲, 左右個啲樂器會難分啲
所以點解會強調係人聲, 或者 ...

我無入手呢隻,所以試唔到。

樓主| saltyfatboy 2022-12-14 13:28:45 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-12-14 10:54
我無入手呢隻,所以試唔到。

試下其他兩針耳機, 反轉插, 聽下反相個感覺就知有咩分別

28mart瘦佬 2022-12-14 17:59:31 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-14 10:13
係照我貼張圖咁插嗎? 覺得個個好似係啱既接極, 但又唔肯定, 所以先集思廣益下  ...

都係照你張圖插法

leungleung1234 2022-12-14 20:07:28 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-14 13:28
試下其他兩針耳機, 反轉插, 聽下反相個感覺就知有咩分別

ok,下次出外去睇下隻demo重係唔係到,係到的話就同你試下

樓主| saltyfatboy 2022-12-14 22:17:45 顯示全部樓層

咁應該我感覺都無錯的呢
睇下廠會唔會咁有熱誠解答呢個問題...說明書又無講咖喎

樓主| saltyfatboy 2022-12-14 22:19:21 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-12-14 20:07
ok,下次出外去睇下隻demo重係唔係到,係到的話就同你試下

唔洗咖, 你用手頭上一隻兩針既耳機, 反轉條線插就可以試下反相個聽感
雖然個耳掛向左下會戴得有啲怪

leungleung1234 2022-12-14 23:05:05 來自手機 顯示全部樓層
saltyfatboy 發表於 2022-12-14 22:19
唔洗咖, 你用手頭上一隻兩針既耳機, 反轉條線插就可以試下反相個聽感  
雖然個耳掛向左下會戴得有啲怪  ...

反相個聽感我知大致係點,不過有時木耳要留心對比先分得出。

樓主| saltyfatboy 2022-12-15 09:57:47 顯示全部樓層
leungleung1234 發表於 2022-12-14 23:05
反相個聽感我知大致係點,不過有時木耳要留心對比先分得出。

不過EMA 呢類平頭都真係難分別啲, 我都係聽左一輪覺得有啲怪先去AB下
咁下次leung leung 師兄落開去可以幫手試埋個接極呢

評論16
贊0
返回頂部